2012. okt 11.

Ön is titkol valamit? Ki vele! Ma van az Előbújás Világnapja!

írta: Lmagazin
Ön is titkol valamit? Ki vele! Ma van az Előbújás Világnapja!

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day. Ez egy angol kifejezés, ami azt jelenti, hogy valaki felvállalja másságát. Például azt, hogy leszbikus, meleg vagy biszexuális. Ennek kapcsán tavaly óta Magyarországon is tartanak rendezvényeket. Idén főleg beszélgetések, előadások és bulik lesznek.

A felfedezések és találmányok napja is a mai. 1492-ben Kolumbusz Kristóf az Atlanti-óceánon hajózva meglátta a Bahamák partjait, amelyről azt hitte, hogy Japán.

201 éve vízre bocsátották az első gőzhajtású kompot, a Julianná-t. Útja New Yorkból Hobokenbe vezetett.

1881-ben ezen a napon találta fel David Henderson Houston a tekercses filmes fényképezőgépet.

Néhány évvel később, 1886-ban a fiatal Thomas A. Edison pedig szabadalmaztatta első találmányát, a szavazatszámláló gépet.

Még mindig technikai újítás: 125 évvel ezelőtt A. Miles feltalálta a liftet. Hála neki már nem kell akár több emeletet is lépcsőzve megtennünk.

Most jön a „női szakasz:” 128 éve született Eleanor Roosevelt, a világ első "First Lady"-je. Franklin Delano Roosevelt második világháborús amerikai elnök felesége volt.

„Listavezető” az a hölgy, akit 90 éve az FBI felvett "különleges nyomozónak”. Alaska Davidson volt az első nő ilyen munkakörben.

És még egy dobogós: 28 éve annak, hogy űrsétát tett az első nő, a Challenger amerikai űrhajósa, Dr. Kathy Sullivan.

Jönnek a születésnaposok. 123 éve jött a világra Schlosser Imre labdarúgó, edző, korának legnagyobb futballistája. Mai napig magyar csúcstartóként 13-szoros magyar bajnok és 7-szeres bajnoki gólkirály.

Isten éltesse a 64 éves Kepes Andrást. Az újságíró, televíziós műsorkészítő és tanár tudott elsőként tudósítani számos nemzetközi filmfesztiválról. Az ő mikrofonja előtt szólaltak meg először magyar képernyőn olyan világsztárok, mint Woody Allen, Glenn Close, Dennis Hopper, Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Donald Sutherland, Martin Scorsese. Néhány televíziós műsora: Kepes Krónika, Desszert, Világfalu.

Fél évszázados lett Szőke András filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, színész és humorista. Több mint 30 amatőr filmet rendezett. Néhány az ismertebbek közül: Hasutasok, Bakkermann, Papírkutyák. Rendszeresen felbukkan reklámfilmekben, show műsorokban, stand up előadásokon. Sok produkcióban Badár Sándor a társa, akivel a magánéletben is jó barátok. Most egy közös jelenetük következik:

Remek döntés volt 52 éve Aretha Franklin-tól, hogy életében először lépett fel New York-ban. 16 Grammy-díja is bizonyítja, hogy a soul királynője a színpadra született. Minden tisztelet az övé, azaz Respect:

45 éve jelentették be meg nem erősített forrásokra hivatkozva nyugati hírügynökségek, hogy meggyilkolták Che Guevara-t, marxista forradalmárt.

Két csúcs is fűződik ehhez a dátumhoz: Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok 32 évvel ezelőtt világrekordot állítottak fel: 184 napot töltöttek az űrben.

25 éve pedig megsütötték a világ legnagyobb pizzáját a Floridai Havana-ban. A 20 tonnás, több mint 94 ezer szeletes ételt 30 ezer néző ette meg.

Végezetül: 2001-ben adták át az újjáépített Mária Valéria hidat Párkány és Esztergom között.

Szólj hozzá