2012. okt 12.

Ma a tojások (is) ünnepelnek!

írta: Lmagazin
Ma a tojások (is) ünnepelnek!

Október 12-e van, a tojás világnapja. A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg. Ekkor több mint 30 tagországban különféle rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére a táplálkozásban. Ön például tudta, hogy 13 vitamint tartalmaz?

Nagy nap volt ez anno Kolombusz Kristóf életében, illetve az egész világtörténelemnek. A genovai tengerész ugyanis 1492-ben felfedezte Amerikát. A Bahamákon, a mai San Salvador szigetén kötött ki. Eredetileg Indiába akart eljutni, hogy a luxuscikkek keleti kereskedelmét megszerezze Velence elől.

135 éve adták át Budapesten a déli vasúti összekötő hidat. Ez Magyarország legfontosabb vasúti összeköttetése a Dunán: itt halad át az ország vasúti forgalmának túlnyomó része.

110 évvel ezelőtt leplezték le Fadrusz János Mátyás király-szobrát a kolozsvári főtéren.

85 éve Joszif Visszarionovics Sztálin lett a Szovjetunió első számú vezetője, miután Lev Davidovics Trockijt eltávolították a Kommunista Pártból. Sztálin a világtörténelem legnagyobb jelentőségű és legnegatívabb megítélésű vezetői közé tartozik.

Ami, a magyar politikát illeti: Szijj Bálint vezetésével 82 éve megalakult a Független Kisgazdapárt.

Néhány évvel később, 1936-ban, Gömbös Gyula halála után, az új kormányt Darányi Kálmán alakította meg. 1938-ig volt miniszterelnök.

Ma lenne 72 éves Luciano Pavarotti olasz operaénekes, tenor. Az 1972-es Metropolitan-beli előadás után lett világhírű, ahol Donizetti: Az ezred lánya című operájában egymás után kilenc magas „C"-t énekelt ki. Emiatt a nézők 17 alkalommal tapsolták vissza a színpadra. Pavarotti a világ legismertebb operaénekesei közé került. 1990-ben jött létre a Három tenor: Plácido Domingo, José Carreras és Pavarotti részvételével. Pavarotti sokszor adott szabadtéri koncerteket azért, hogy olyanok is hallhassák a legszebb áriákat, akik operaházba nem tudnak eljutni. 2007-ben, 71 éves korában, hasnyálmirigyrákban hunyt el. Hallgassa meg tőle az Ave Mariát:

Isten éltesse Hugh Jackman ausztrál színészt, producert, aki 44 évesen is pimaszul jól néz ki. Legtöbben a Kate és Leopold és az Ausztrália című filmekből ismerik. De szerepelt még az X-Men sorozatokban és a Kardhalban is.

41 éve debütált a Broadway-n a Jézus Krisztus Szupersztár című musical, amelyet Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rendezett. Szerencsések vagyunk, mert idehaza is színpadra vitték, a Madách Színházban. Íme, egy kis kedvcsináló:

37 éve annak, hogy megnyílt a Magyar Nemzeti Galéria, a hazai képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Önálló múzeumként 1957 óta működik. Jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe, 1975-ben költözött. Egy kormányrendelet szerint idén februártól beolvadt a Szépművészeti Múzeum szervezetébe.

2003-ban ezen a napon Michael Schumacher sporttörténelmet írt: a német autóversenyző hatodik világbajnoki címét szerezte meg. Azóta már hétszeres Formula–1-es világbajnok, a sportág eddigi legeredményesebb pilótája. 2007-ben visszavonult, majd 3 év múlva visszatért, a Mercedes csapatában.

Szólj hozzá