2012. okt 19.

Rokonsági kapcsolatok a Városgazdánál.

írta: Lmagazin
Rokonsági kapcsolatok a Városgazdánál.

Egyre több viharfelhő gyülekezik az önkormányzati tulajdonban lévő Városgazda Zrt. feje fölött. A cég kezelésében lévő üres, kiadatlan helyiségek száma kétszeresére emelkedett.

Mint arról már több írásunkban is beszámoltunk, napjainkra lényegében működésének ellehetetlenülése szélén egyensúlyoz a Városgazda Zrt. menedzsmentje. Az elhibázott döntések eredményeként az elmúlt két évben már közel 1 milliárdos vagyonvesztés, és száz milliós veszteség jellemzi a vállalat működését. A szakmai és adminisztrációs hibák sorozatának egyik elemeként nem olyan rég zárolták a cég egyik bankszámláját, azonban a szakmai kompetenciák terén  is komoly leépülésnek lehetünk szemtanúi. 

2008-ban kerültek át a Projekt18 Kft kezelésébe az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakáscélú ingatlanok. Ezek az ingatlanok közé soroljuk többek között az üzlethelyiségeket, garázsokat, kereskedelmi célú területeket, de az önkormányzat kezelésbe adhat egyéb ingatlanokat is. 

évek 2009 2010 2011 2012 terv 2012 tény 2012tény/2008
összes helység 412 478 505 505 505 120%
kiadott 316 314 314 314 300 95,5%
üres 96 164 191 191 205 213,5%
kiadott/összes helység 76,7% 65,7% 62,2% 62,2% 59,4%

Látható, hogy a cég tevékenységénél - nem utolsósorban a gyenge lábakon álló belső kereslet miatt - jelentős mértékben csökkent a hatékonyság: az üres helységek száma több, mint kétszeresére emelkedett, a kiadott üzletek aránya pedig 17%-kal csökkent hozzávetőlegesen az Orbán kormány hivatalba lépése óta. Annak ellenére, hogy az Ughy vezette önkormányzat újabb ingatlanokat adott át haszonbérletbe a Projekt18 Kft-nek, a kiadási számok és mutatók egyre inkább romlanak. További problémát jelent, hogy az önkormányzat szinte semmit nem költ a bérlemény-állományra, így ezek állaga folyamatosan romlik, továbbá a ki nem adott üzletek fenntartási költségei is végső soron az önkormányzati büdzsét terhelik.

A folyamatokat nem segítette, hogy az önkormányzati változásokat követően számos szakembert eltávolítottak a Vagyonkezelő környékéről, és helyüket Fidesz-közeli barátok és rokonok vették át. Így a haszonbérleteket is egy frissen megválasztott Fideszes képviselő, Kiss Róbert édesapja Kiss István látja el, aki korábban semmilyen szakirányú tapasztalattal nem bírt. (A szülő még Budai Gyula szerint is egyenes ágú rokonnak számít). A nevezett rokon képviseli az önkormányzati érdekeket a társasházi közgyűléseken is; talán nem mondunk semmi meglepőt, ha jelezzük, hogy azóta több száz albetétet vesztett el az önkormányzati cég.

(A képen balról: Galgóczy Zoltán, Kiss István, Csomó Tamás, Kiss Róbert, Chladek Tibor és Harangi Fülöp láthatóak) 

Szólj hozzá

kiss istván galgóczy zoltán csomó tamás városgazda chladek tibor kiss róbert városgazda zrt harangi fülöp