2012. okt 24.

Tombol a munkanélküliség

írta: Lmagazin
Tombol a munkanélküliség

Elsősorban a nők, az ötvenöt év felettiek és a fiatal diplomások számára tűnik reménytelen vállalkozásnak Budapesten az álláskeresés. A munkalehetőségek hiányát korábban alig-alig ismerő fővárosiak körében régebben ügyvédi és pedagógus pályán volt nehezebb beosztáshoz jutni, ma már bankártól a takarítónőig mindenki két kézzel kapaszkodik a megélhetéséhez, mert ha elvész a kereseti lehetőség akár egy évbe is belekerül újabbat találni – mondta szerkesztőnknek egy munkaügyi központban dolgozó szakember.

Budapesten a vidékhez képest is aránytalanul romlottak az állást keresők kilátásai, 2008-ban még 4,3 %-on állt a munkanélküliség, amely 2011-re már két és félszeres értékre, 9,6%-re ugrott. A gyakorlatban ez 45 100 munkahely elvesztését jelenti, de a Fővárosi Munkaügyi Központhoz beérkezett adatok szerint a helyzet egyre súlyosbodik. Az ország minden régióját sújtó tömeges leépítések csillapítására a kormány ugyan meghirdetett egy munkahelyvédelmi akciótervet, ám a sorozatos megszorítások és a kormánypártnak nem tetsző vállalatok rendszeres megzsarolása miatt egyre több külföldi termelő és szolgáltató dönt a kivonulás mellett, amin a kormány „lakossági konzultációi” nemigen segítenek.

Szaniszló Sándor közgyűlés.jpg-A bajban Pestszentlőrinc különösen élen jár, mivel februárban a kormány csődbe vitte a Malévot, aminek következtében 2300-nál is több jól fizető álláshely veszett oda, a jövő hónapban pedig további 280 dolgozó kerül gyárkapun kívülre a Lőrinci hengermű bezárása miatt. Kerületünk polgármestere és országgyűlési képviselője sajnos nem tartotta szívügyének, hogy érdemben bármit is tegyen a felszámolt munkahelyek megmentése érdekében, így a mi kerületünk lett az ország legnagyobb vesztese – mondta Szaniszló Sándor, a fővárosi városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke.

A szocialista képviselő most a Fővárosi Közgyűlés számára írt előterjesztés keretében kezdeményezi, hogy az itt működő vállalkozások bevonásával készüljön egy egész Budapestre érvényes foglalkoztatási terv, amely kiszámíthatóbb körülményeket teremthet munkahelyeket létrehozó vállalkozások számára.

Szólj hozzá

budapest mszp polgármester munkanélküliség xviii szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre