2012. okt 29.

Iskoláktól elvett pénzből épül az új emlékmű.

írta: Lmagazin
Iskoláktól elvett pénzből épül az új emlékmű.

hargita tér.jpg152 millió forintot vont el az önkormányzat fideszes többsége a kerületi iskoláktól. Az elvonásból olyan tételeket finanszíroznak, mint például a Hargita téren készülő, 20 millió forintba kerülő emlékmű.

Döbbenten fogadta a kerületi intézményvezetői értekeztet a bejelentést, amely szerint 152 millió forintnyi dologi kiadást vonnak el az intézményektől. A felháborodás teljes mértékben érthető, hisz a kerületi intézmények -eleget téve a fenntartó kérésének - igyekeztek az év folyamán a legnagyobb takarékossággal gazdálkodni. Ezért elhalasztottak szinte minden lényeges beszerzést, vagy felújítást az év folyamán. Ughy Attila polgármester a takarékoskodást úgy hálálta meg, hogy az intézmények dologi kiadásaira szánt összeget csökkentette drasztikus mértékben.

Szakértőink szerint az intézkedés különösen súlyos, hiszen január elsejétől a kerület általános iskolái a fenntartóváltás eredményeként teljes bizonytalanságba fognak kerülni. Az elvonás eredményeként az iskolák nem lesznek képesek készleteket (kréta, takarítószer, toalett papír, villanykörte stb.) sem felhalmozni, így még reménytelenebb helyzetbe kerülnek. 

Az ügy pikantériája, hogy más területet nem jellemez a takarékosság. A képviselő testület 2012. szeptember 27-én döntött úgy, hogy a Hargita téren 11 millió forintos kiöltséggel 56-os emlékművet emel. Nem egészen egy hónappal később a testület Tulajdonosi Bizottságának fideszes többségének támogatásával ezt az összeget pár forint híján 20 millió forintra emelték. 

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint egyértelművé vált, hogy a kerület fideszes vezetése az iskolákon, és az oda járó gyermekeken megspórolt pénzt költi látszat beruházásokra. 

 

Szólj hozzá

pazarlás kádár tibor attila;ughy attila; Pásztor János