2012. okt 30.

Matolcsynál lejjebb

írta: Lmagazin
Matolcsynál lejjebb

mo_meghujul.jpg

Talán Matolcsy György személye és munkássága lehet az az összekötőkapocs, amely már rövidtávon is képes lesz az első közös nevezőt letenni a Nemzeti Megbékélés Asztalára. A galaktikus fordítókorong, a kora középkori magyar agysebészet, valamint Magyarország éves költségvetése, mint képlékeny, folyamatosan formálódó torzó olyan elemei a matolcsyzmusnak, amiről talán még gyermekeink is tanulni fognak a magyar gazdaságpolitika fejlődése tantárgy keretében. Abban nem vagyunk biztosak, hogy vastagon lesz szedve, mint kötelező tananyag, de az esettanulmányok között helye lesz.


56.JPGMatolcsy György munkássága megkérdőjelezhetetlenül tragikus, bár sokan megbocsátják neki, mert szórakoztató. Ha a mi Gyurink költségvetése a beadása pillanatában nem ér semmit sem, hisz egy-két százalékponttal eltervezi a növekedés, hiány, főösszeg mutatókat, akkor joggal kell elviselnie a méltán dehonesztáló megjegyzéseket.És mégis, van lejjebb.

A hirtelen, senkivel nem egyeztetett '56-os emlékhelyet október elején kezdte el megvalósítani a Városgazda. A városvezetésben fel sem merült a gondolata, hogy a projektet esetleg olyanra bízzák, aki már csinált ilyet. A projekt tervezett költségvetése, melyet a Városgazda nyújtott be 11 millió ft-ról szólt. Három héttel később jelent meg a testület bizottsága előtt Ughy Attila előterjesztése, hogy a projekt költségvetését emeljék meg közel 20 millió forintra. Mégis mi történhetett, hogy egy kiviteli és - a kivitelező által adott - költségvetési tervekkel alátámasztott, végtelenül egyszerű emlékmű megvalósítása során 81%-os költségnövekmény merült fel? Mondja már meg valaki, hogy egy bazaltkockával kirakott betonkocka költségvetése miért tér el a tervektől egyik hétről a másikra 81 !!! százalékkal? Mi történhetett, amit a tervezés pillanatában nem tudhattak előre? Milyen szakmai apparátus dolgozhat Banyár László keze alatt a Városgazdánál? Miért fizeti Ughy Attila a kerületi adófizetők pénzéből azokat a menedzsereket, akik hétről-hétre ekkora szarvashibákat lőnek? 

Ahogy Matolcsy esetében sincs, várhatóan a kerületben sem lesz felelőse a történetnek...

Szólj hozzá

fidesz polgármester pestszentlőrinc felelőtlenség alkalmatlanság ughy pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség attila;ughy attila; péntek tamás városgazda zrt banyár lászló