2012. okt 30.

Mercedes buszok vásárlása után jön a BKV jegyáremelés

írta: Lmagazin
Mercedes buszok vásárlása után jön a BKV jegyáremelés

Bejegyzés alcíme...

Még a fővárosi képviselők is csak helyben ismerhetik meg holnap mekkora árdrágítással kell a budapestieknek januártól számolniuk. A fideszes városvezetés a helyi bátorsága függvényében nagy valószínűséggel vagy egy 4,3%-os vagy egy 8 %-os emelésre tesz javaslatot.

trezor.JPGAmennyiben a kisebb, inflációs szintű áremelés mellett döntenek egy ma 320 forintba kerülő vonaljegy ára 335 forintra növekszik, míg a havi bérletekért a pénztárakban 10200 forintot fognak elkérni. A diákbérlet ára 4000, a nyugdíjasoké 3850 forintba fog kerülni.

Ha a kormánypárti többség a 8%-os áremelés mellett dönt a jegyekért 370, a havi bérletért 11270, a diákbérletért 4430, míg a nyugdíjasbérletért 4255 forintot fognak kérni. Ez utóbbi változat egy kétgyermekes család havi kiadásait 4100 forinttal fogja megterhelni, míg a szerényebb változat 1100 forinttal.

- Az ellenzéki képviselők biztosan nem fogják egyik változatot sem támogatni, mert a BKV problémái főleg abból az évi 32 milliárd forintos kormánytámogatás elvonásból származnak, ami a korábbi huszonkét évben biztosította a közlekedési vállalat működő képességét. - mondta Szaniszló Sándor szocialista képviselő, a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke.

Közelebbről nézve a számokat az alacsonyabb mértékű jegyár növelésből mindössze 2-3 milliárd forint bevétele származna a BKV-nak, ami a Gazdasági Minisztérium által bejelentett támogatás elvonásnak csak az egytized részét jelentené és eltörpül a társaság 73 milliárdnyi hitele mellett is.

 

Szólj hozzá

budapest bkv mercedes áremelés szaniszló sándor