2012. nov 16.

Ez a 6:3 nekünk fáj!

írta: Lmagazin
Ez a 6:3 nekünk fáj!

birkák.jpgHat hét alatt immár a harmadik megszorító intézkedést részletezte a Matolcsy miniszter úr a 2013-as évre. Ezek szerint a kormány még 90 milliárd forintos egyenlegjavításról döntött, ennek keretében az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50%-ra emeli, a közmûvezetékek adóját központi adóként határozza meg. A közleményből az is kiderül, hogy "a bankadót végleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken". Ez azt vetíti előre, hogy a bankok különadója végleg megmarad.

Fontosabb részletek
  • Harmadik, összesen 90 milliárd forintos egyenlegjavító csomagról döntött a kormány
  • Az energiaszolgálgatók adóterhelése a jelenleg tervezett 30%-ról 50%-ra emelkedik, vagyis a 19%-os társasági adókulcs mellett a Robin Hood-adó kulcsa 31%-ra növekszik.
  • A közmûadó központi adónem lesz jövõre, ami plusz 30 milliárd forintot hoz.
  • 10 milliárd forinttal nõ a Szerencsejáték osztalékelvonása.
  • 10 milliárd forinttal többet akar beszedni a kormány az on-line szerencsejáték megadóztatásából.
  • A bankadót végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken.
  • A bankadó fenntartása tartósíthatja az egyre károsabb hitelleépítést.

Matolcsy György először október 5-én jelentette be egy 397 milliárd forintos intézkedéssorozatot, majd október 17-én egy újabb 367 milliárdos pakkot. Most egy hónappal később pedig további 90 milliárd forintos kiigazításról döntött. Ezek együttes bruttó hatása 854 milliárd forint.

Arról már nem esik szó, hogy az irdatlan megszorítások költségeit minden család - bal és jobboldali szavazó, vagy éppen a választásból önkéntesen kivonuló - egyformán fizeti, hiszen tankolni, szupermarketben vásárolni, pénzügyeket intézni, telefonálni, internetezni vagy tévét nézni szinte mindenki szokott.

Szólj hozzá

fidesz megszorítás átverés alkalmatlanság matolcsy