2012. nov 25.

Brutális tüntetésre készülnek a közmunkások

írta: Lmagazin
Brutális tüntetésre készülnek a közmunkások

Bejegyzés alcíme...

Az utóbbi kétszáz évben kiharcolt jogoktól fosztja meg a kormány az embereket, számos helyen közmunkásokra cserélik alkalmazottaikat az állami intézmények, bérfizetéskor gyakran rendőrt kell hívni - ilyen körülmények között építkezik a Közmunkás Szakszervezet.
 
kozmunka.pngNoha a kormányzati kommunikáció szerint a közmunka-program maga a csoda, 200 ezer embernek ád kenyeret. A kabinet azt persze nem teszi hozzá, hogy nyolc órában 47 ezer forintot fizet, és évente általában csak pár hónapig juthatnak a mélyszegénység szélén tántorgó családok munkához. Ehelyett például olyanokat mond a kormány, hogy a közmunkának hála mintegy 50 ezer cigány érezhette meg a siker ízét.

A közmunkások szabadságának számolása esetében immár nem érvényesülnek a szerzett jogok: nem számít a ledolgozott idő hossza, nem érdekli a kormányt, hogy az illető hány gyereket nevel, illetve a munka veszélyessége is mellékes, miközben a kormány azért csonkolhatta a korábban 60200 forintos közmunkás-bért 47 ezer forintra, mert a közmunkásoknak nem volt érdekvédelmük.

Ami pedig a cselekvést illeti: egyrészt eldőlt, hogy a Közmunkás Szakszervezet elnöksége elkezdi előkészíteni az Országgyűlés első, februári ülésnapjára, a Kossuth térre időzített tüntetést, ami persze csak akkor válik valósággá, ha a kormány nem teljesíti az érdekvédők (alább listázott) követeléseit. Ma már lényegében mindenkiből pillanatok alatt lehet közmunkás: egyrészt a kormány a közszférában több tízezres elbocsátásokat tervez, másrészt a folyamatos megszorítások miatt kivéreztetett központi költségvetési és önkormányzati intézmények - amennyiben meg akarják őrizni működőképességüket - elkezdték alkalmazottjaikat közmunkásokkal kiváltani. Például legutóbb a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban határozatlan idejű jogviszonnyal 19 embert foglalkoztatott takarítói munkakörben, majd az igazgatóság a fővárosi Munkaügyi Központtal kötött közfoglalkoztatási program keretében 22 embert vett fel takarítóként és udvari munkásként, ugyanarra a munkakörre. Miután megkötötték az erről szóló hatósági szerződést, csoportos létszámleépítés keretében elbocsátották a közalkalmazotti jogviszonyban álló takarítókat, és feladatukat a közmunkások vették át.

A közmunkások követelései:

- A 47 ezer forintos bért emeljék 60 200 forintra, 2010-ben ennyi volt a nyolc órában dolgozó közmunkások járandósága.
- Az állam biztosítsa, hogy minden családban - amennyiben más munka nem akad - legalább egy ember dolgozhasson egész évben közmunkásként
- Az elvett szabadnapok visszaállítása (A júliusban hatályba lépő Mtv. szerint a közmunkásokat csak a 20 napnyi alapszabadság illeti meg, a ledolgozott idő, illetve a gyerek esetükben nem jelent plusznapokat.)
- Csökkentse a kormány 12 hónapról 4 hónapra azt az időszakot, amíg egy pályakezdő munkanélküli nem vehet részt közmunka-programban
- Ha egy közmunkás állást talál, akkor ne kelljen felmondania egyoldalúan - ahogy erre a jelenlegi szabályok kötelezik - a közmunkás-szerződését, ugyanis ebben az esetben 3 évig semmilyen ellátásra nem jogosult
- A heti bérfizetés eltörlése
Szólj hozzá

orbán fidesz elnyomás szakszervezet közmunkás