2012. dec 19.

Pénzügyi válsághelyzet és rendkívüli számvevőszéki vizsgálat az önkormányzatnál.

írta: Lmagazin
Pénzügyi válsághelyzet és rendkívüli számvevőszéki vizsgálat az önkormányzatnál.

Szerkesztőségünk több városházi forrásból is úgy értesült, hogy kerületünk jegyzője múlt hét pénteken eltávolította a hivatalból a kerület gazdasági vezetőjét. A döntés nyomán kritikus helyzet alakult ki a városházán.

Információink szerint hétfőn Ughy Attila polgármester arról tájékoztatta az önkormányzat pénzügyi irodájának munkatársait, hogy vezetőjük tartós szabadságra küldték. A bejelentésnek ellentmond, hogy ezzel párhuzamosan Csomó Tamás, az antiszociális ügyek KDNP-s alpolgármestere már azzal kérkedett, hogy "végre sikerült kirúgatnia Sallait".

A szerkesztőségünknek nyilatkozó hivatali munkatársak egybehangzó állítása szerint a helyzet drámai. Álláspontjuk szerint eddig is részben jogszabály sértően működött a hivatal, hisz dr. Peitler Péter jegyző nem vette figyelembe a pénzügyi utalványozásra és ellenjegyzésre vonatkozó jogszabályi előírások változásait. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jegyző munkáltatói intézkedése súlyosan veszélyezteti az Önkormányzat gazdasági érdekeit, és növeli gazdálkodási kockázatait. Ezt a szakértők azzal indokolják, hogy december végén gazdasági vezető hiányában kell a pénzügyi zárást elkészíteni, és szakmai vezető hiányában komoly kockázatokat látnak a jövő évi költségvetési rendelet elkészítése terén is. 

Az pénzügyi vezető kényszerszabadságolását aggasztónak tartja a kerületi ellenzék is. Kőrös Péter, a kerületi MSZP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a képviselő testület Fidesz-KDNP-s többsége által jóváhagyott átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet is közel fél milliárdos, nyilvánvaló tervezési hibával lett elfogadva. A rendelet végrehajtása, valamint az év végi zárás és a jövő évi költségvetés összeállítsa álláspontja szerint elképzelhetetlen gazdasági vezető nélkül. Ezért Szaniszló Sándor fővárosi képviselő tegnap levelet írt az Állami Számvevőszék elnökének, amelyben soron kívüli célvizsgálatot kezdeményeztek az önkormányzatnál. Az ellenzéki politikus azt is elmondta, hogy a mai napon kezdeményezik a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság rendkívüli ülésének összehívását, amelyen az ügyben meg kívánják hallgatni Ughy Attila polgármestert és a kerület jegyzőjét. 

 

Szólj hozzá

ughy attila alkalmatlanság peitler péter