2013. jan 26.

800 millió forintot veszít Pestszentlőrinc

írta: Lmagazin
800 millió forintot veszít Pestszentlőrinc

fotó (50).JPGA Fővárosi közgyűlés forrásmegosztásról szóló mai döntését követően a januártól kíméletlen gazdálkodási helyzettel kénytelen szembesülni Pestszentlőrinc is. A kerületek mostantól nem számíthatnak a személyi jövedelemadó helyben maradó részére, ami tavaly még 377 millió forintot jelentett a XVIII. kerület részére, de hiányozni fog a településüzemeltetési, igazgatási, sport- és kulturális feladatokhoz kapcsolódó normatív támogatás is.

A fővárosi és a kerületi önkormányzatok között megosztható bevételek körébe már csak az iparűzési, valamint az idegenforgalmi adó és a hozzá kapcsolódó központi támogatás sorolható, mostantól a Fővárost 51 százalék illeti meg, a kerületeket pedig 49. Az iparűzési adó összegének csökkenése, valamint a kerületi arányok kedvezőtlenebbé válása következtében a XVIII. kerület további 410 millió forinttal kisebb összegre, összesen 6,11 milliárd forintra számíthat.

A források megosztási javaslatát véleményezésre kiküldték a kerületi önkormányzatoknak is, ám a pestszentlőrinci képviselő-testület dacára az óriási pénzelvonásnak, valamiért nem kívánt az ügyben állást foglalni.

Lesz viszont tavasztól véleményük a kerületieknek - mondta Szaniszló Sándor, fővárosi képviselő, korábbi alpolgármester - mivel mindenki szembesülni fog a koszosabb közterületek látványával, a lenullázódó szociális juttatásokkal, a kátyús utakkal és az eddiginél alacsonyabb színvonalon tengődő óvodákkal és iskolákkal.

Szólj hozzá

mszp polgármester xviii 2013 szaniszló sándor forrás megosztás