2013. feb 04.

Fizetés nélkül maradtak a kerületi tanárok!

írta: Lmagazin
Fizetés nélkül maradtak a kerületi tanárok!

Közel 1300 kerületi pedagógus várta hiába januári fizetését február elején. A Klebersberg Intézményfenntartó levélben magyarázkodik, mindeközben Hoffman Rózsa folyamatosan sikertörténetről beszél.

Pénteken több országos sajtótermék is beszámolt róla, hogy országszerte több tízezer pedagógus nem kapta meg január havi bérét. Sajnos így jártak a kerületi oktatási intézményben dolgozó pedagógusok is. A korábbi időszakban minden hónap harmadikáig került sor a bérek kifizetésére. Abban az esetben, ha ez ünnepnapra esett, akkor korábban folyósították a béreket. Kerületünkben közel 1300 pedagógust érint a bérfizetés elmaradása. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Magyar Államkincstár közleménye szerint a béreket időben átutalták a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak, amely a jelek szerint már másodszor volt képtelen megbirkózni a bérfizetés feladatával! Legutóbb a decemberi bérek utalása állított megoldhatatlan feladatot Hoffman Rózsa "sikerközpontja" elé. Akkor azonban még a Magyar Államkincstár gyors beavatkozása megmentette a helyzetet, nem úgy, mint februárban.

A szakértőket nem lepte meg a hír.

A szakértők szerint a helyzet nem meglepő. Az oktatási intézmények államosításának folyamatában minden alkalommal felhívták arra a figyelmet, hogy a fenntartó váltásra hagyott idő nem elégséges a rendszer zökkenőmentes átalakítására. A figyelmeztetéseket azonban a kormányzat és a Fidesz - KDNP parlamenti képviselői nem hallgatták meg, és a szakmai érveket figyelmen kívül hagyva hoztak tisztán politikai döntést az ügyben. A most napvilágra került problémák azonban még csak a jéghegy csúcsát jelzik, figyelmeztetnek a szakemberek!

A kerületi vezetést is felelősség terheli!

A január elsejei fenntartó váltás körül meglévő anomáliákra a kerületi ellenzék is több esetben felhívta a figyelmet. A képviselői testület ülésein mind az MSZP, mint az LMP képviselői több alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy felelőtlen és átgondolatlan lépést tesz a kerület vezetése az államosítás során. Az ellenzéki képviselők több esetben kezdeményezték, hogy a kerület hozzon létre pénzügyi alapot a pedagógusok biztonságos bérfizetésének garantálása, valamint az intézmények működtetése érdekében. Javaslataikat a kerületi Fidesz - KDNP frakció minden esetben leszavazta. A bérfizetés bizonytalansága szóba került a kerületi TV adásában is. Itt dr. Lévai István Zoltán alpolgármester még védelmébe vette az intézmények államosítását. 

A tavaly novemberben a kerületi pedagógusoknak rendezett fórumon kiállt az államosítás mellett Szarvas Attila, a kerületi KDNP  politikusa is.

Ughy Attila tovább ment.

Ughy Attila polgármester ennél is tovább ment. 2012.-ben annak ellenére csökkentette az intézmények dologi keretét száz milliókkal, hogy tudta, komoly bizonytalanságot jelent majd az iskolák működtetése januártól. A lapunknak nyilatkozó pedagógusok emlékeztetnek rá, hogy Ughy Attila polgármester, a dologi kiadások elvonásakor ígéretet tett rá, hogy abból létrehoznak egy alapot, amely az átmeneti időszakban a biztonságos működést szolgálja. A pedagógusok arcul csapásként értékelik, hogy az alap, a polgármester ígérete ellenére nem jött létre. Így ma már nem csak a bérfizetés terén vannak problémák, hanem mindennapi gondok jelentkeznek az iskolák üzemeltetésében is. 

Beváltatlan ígéretek maradtak.

Nem csak a béreket nem kapták meg a gyermekeinket tanítók. December végén Ughy Attila ígéretet tett arra, hogy minden kerületi pedagógus 26 ezer forint értékben kap CBA utalványt. A legfrissebb hírek szerint az utalványok beszerzése elakadt a hivatal gépezetében, így ezzel is adós még az önkormányzat.

Kucsák még múlt héten is védelmébe vette Hoffman Rózsát.

Kucsák László, országgyűlési képviselő, oktatásért felelős alpolgármester múlt heti sajtótájékoztatóján még védelmébe vette a Hoffman Rózsa által fémjelzett oktatáspolitikát. Az iskolaigazgatói székből a parlamentbe igazolt politikus egyik első országgyűlési képviselőként adott interjújában még az iskolaigazgatóként és fővárosi oktatáspolitikusként szervezett tapasztalatait emelte ki. A lapunknak nyilatkozó kerületi pedagógusok többsége álszentnek nevezte a volt iskolaigazgatót, aki kollégái szerint cserbenhagyta az ágazatot. 

Szólj hozzá

átverés ughy attila lévai istván zoltán szarvas attila kucsák lászló hozzánemértés bababirodalom kucsák lászló lévai istván Hoffman Rózsa Klebersberg