2013. feb 06.

Gyengébb gáz kerül a vezetékekbe?

írta: Lmagazin
Gyengébb gáz kerül a vezetékekbe?

gázár.jpgMegsokszorozódtak az utóbbi néhány hónapban a vezetékes gáz minőségét kifogásoló panaszok, amely a háziasszonyok szerint leginkább abban érhető tetten, hogy gáztűzhelyen legalább fél órával tovább fő a leves, mint korábban.

A gázszolgáltatók a törvény előírása szerint fűtőérték alapján kell számlázzanak, a szolgáltatás egy zárt rendszeren keresztül történik. A magyar rendszer az FGSZ Földgázszállító Zrt. tulajdonában áll és az előírások szerint 7 percenként kell mérni a gázkeverék összetételét, illetve nyomását, ezért a szolgáltatók - elméletben - képtelenek ebbe belenyúlni, nem is rendelkeznek az ehhez szükséges technikai berendezéssel.

Ezt a felmérést végző cégnek a Tigáz írásban is garantálta. A levélben felhívták a figyelmet arra, hogy a láng minőségét apró, külső változás is módosíthatja. Ilyen változást akár egy nyílászárócsere is előidézhet – mondta Nagy Bálint, hangsúlyozván, hogy tartós változás esetén célszerű szerelőt hívni, hiszen a hiba akár szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

Egyelőre marad a rejtély mi okozza a konyhában eltöltendő hosszabb időigényt, arra gondolni sem merünk, hogy a beígért 10 százalékos rezsicsökkenés egyúttal ugyanennyivel silányabb minőségű vezetékes gázt is jelent.

Szólj hozzá

gáz