2013. feb 10.

Pörög a milliárdos Szerencsekerék

írta: Lmagazin
Pörög a milliárdos Szerencsekerék

Bejegyzés alcíme...

Úgy tűnik inkább csak irányszámként tekintenek az önkormányzati adósságok állami átvételére meghirdetett 40-70% közötti ajánlatokra a tárgyaló felek, mivel egyre több helyi sikerélményről számolnak be azok a kormánypárti polgármesterek, akik kijárták, hogy hiteleik a tervezettnél nagyobb arányban kerüljenek állami kezelésbe.

euro 500.jpgLegutóbb a Lázár János hivatali ideje alatt nyakig eladósodott és 20 milliárd forintot meghaladó adóssághegyet görgető Hódmezővásárhely előljárói jelentették be, hogy "nem jönnek ki" 60% hitelkönnyítésből sem. A lobbijuk minden bizonnyal olajozottan halad, mivel a kormány illetékesei jelezték számukra, hogy hamarosan kedvezőbb ajánlatot kapnak. Vásárhely mellett a többiekhez képest is jól jár a 21 milliárdos béklyóban vergőgő Kaposvár is, de nem panaszkodhat Érd sem, mivel itt 70%-os a lepasszolható teher mértéke.

- Pestszentlőrincen is hamarosan kiderül az igazság, mivel hamarosan megérkezik a kormány ajánlata a ténylegesen 7 milliárd forintnyi hitelállomány részleges átvételéről - mondta Szaniszló Sándor, korábbi szocialista alpolgármester aki arra számít, hogy a városrész két fideszes országgyűlési képviselője, ha érdemben az ügy mellé állnak képesek lesznek elérni, hogy a XVIII. kerület is átadhassa az adósság állománya 60%-át. A tét hatalmas, mivel a hivatalból járó 40% helyett, ha ennél magasabb a leírás összege 1.400.000.000 forint többletforrás maradna Pestszentlőrincen!

Tekintettel az önkormányzati bevételek drasztikus kormányzati elvonására sok polgármester számára ez az utolsó esély arra, hogy az adósság szolgálaton elérhető megtakarítások révén valamennyi fejlesztési alapot is kigazdálkodjon a települése számára, így érthető ha minden helyi előljáróság számára ez 2013 egyik legfontosabb feladata.

Szólj hozzá

polgármester adósság 18 kerület xviii szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre