2013. feb 14.

Egyre kínosabb az utalványok ügye

írta: Lmagazin
Egyre kínosabb az utalványok ügye

Az önkormányzati képviselőkre próbálja a felelősséget tolni Ughy Attila pestszentlőrinci polgármester, aki "elfelejtett" intézkedni a kerületi közalkalmazottak karácsonyi, 29 ezer forintot kitevő utalványának megrendeléséről. Időközben az iskolákat maga alá söpörte az állam, így januártól már nem lehet a korábbi formában gondoskodni a kifizetésekről.

erzsébet utalvány_2.jpgA zúgolódó, közel 1200 pedagógus mellett kijut a fekete leves az óvodai és a szociális területen dolgozóknak is, mivel ki tudja milyen megfontolásból a polgármester az Ő ügyüket együtt akarja kezelni az iskolai pedagógusokéval. A képviselők elé beterjesztett indítvány szerint az iskolákat irányító állami szervezetnek adnák át az utalványok ellenértékét, aki egy hosszas közbeszerzés után nyár környékéig kioszthatná a múlt év karácsonyi jutalmakat. Az elképzelés viszont Kőrös Péter és Szaniszló Sándor szocialista képviselők szerint törvényi akadályokba ütközhet, így senki sem tudja meddig kell még az alulfizetett közalkalmazottaknak a pénzükre várni.

 

Budapest, XVIII. kerület Intézményvezetői részére

Tárgy: dolgozói utalvány

Tisztelt Intézményvezető!

Sajnálatos módon ma újabb állomásához érkezik a Kerületünkért dolgozó közalkalmazottak számára még a karácsonyi ünnepek idején megígért utalványok ügye, mivel bizonyossá vált, hogy a kifizetésekről való vezetői intézkedések elmaradása miatt a januártól államosított iskolák munkatársai számára az utalványok már nem adhatók át.

A jelenlegi önkormányzati vezetés két éve nem talál módot a pedagógusaink egész éves munkájának jutalom formájában történő elismerésére, az inkább jelképes összegű ajándékutalvány is kizárólag az intézményvezetők és az ellenzék sok helyen hangoztatott kritikájának köszönhető.

A mai képviselő-testületi ülésen úgy próbálják Ughy Attila polgármester mulasztását valahogy helyrehozni, hogy az iskoláknak járó utalvány összegét átadják a KLIK számára, ahol azokat egy több hónapig tartó közbeszerzési eljárás keretében szereznék be és adnák a jogosultak kezébe. A fenti javaslat legnagyobb hibája a csaknem féléves csúszás mellett az, hogy a vonatkozó törvényi előírások alapján nagy valószínűséggel szabálytalan is, így könnyen lehet, hogy a munkatársak végül nem jutnak hozzá az utalványokhoz.

Nem teljesen világos az sem, hogy az iskolai rendszeren kívül dolgozó közalkalmazottak eddig miért nem kapták kézhez az utalványaikat, mivel ebben az esetben a döntéshozatal kizárólag a városháza hatásköre. Ellenzéki képviselőként rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy ami polgármester úrnak fontos, az mindig időben megoldódik, így volt ez a vezető politikusok számára kiutalt 80 ezer forint ruhapénzzel is, holott ennek a szabályszerűsége legalább annyira kérdőjeles, mint az utalványok kézbesítési lehetősége.

Szeretnénk hinni, hogy a számos mulasztás ellenére lesz megoldás a kifizetésekre, ezzel együtt mi azért dolgozunk, hogy 2014 után az általános iskolai oktatás újra az önkormányzati rendszeren belül folytathassa a munkáját.

Budapest, 2013. február 14.

Üdvözlettel:

 Körös Péter                                                                            Szaniszló Sándor

 frakcióvezető                                                                      oktatási bizottság tagja

 

Szólj hozzá

polgármester ughy attila felelőtlenség xviii szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre kőrös péter