2013. feb 16.

Profi hamisítók kábítják a fideszeseket

írta: Lmagazin
Profi hamisítók kábítják a fideszeseket

pinocchio.jpgKiakadtak a közvéleménykutató cégek a kormánypárti elkötelezettségéről egyébként is nevezetes Nézőpont Intézet legutóbbi jelentésétől. Ugyanarról a társaságról van szó, amelyik múlt év végén Ughy Attila polgármester megbízásából bruttó 1 millió forint közpénzért a XVIII. kerületben is közvélemény kutatást tartott.

Amíg az ország egészében véleményük szerint Orbán Viktor pártjának a legközelebbi választáson nyomába sem érhet senki (lásd az alábbi HVG cikket), addig Pestszentlőrincen  még parádésabb Kucsák László és Ughy Attila fideszes képviselők támogatottsága, itt a Fidesz úgy fog ismét 2/3-ot elérni, hogy a többi párt még az Országgyűlésbe sem juthat be. Külön XVIII. kerületi érdekességként még azt is leírták, hogy az emberek nagy többsége elégedett az egyre gyakrabban lerobbanó tömegközlekedési eszközök állapotával, sőt még a fertőzésként terjedő kertvárosi betörések sem zavarják őket abban, hogy javulónak érezzék a kerületi közbiztonsági helyzetet.

Az alábbiakban változtatás nélkül megosztjuk a HVG témában írt publicisztikáját:

Lapunk úgy döntött, hogy a továbbiakban a Nézőpont Intézet anyagait az olvasói levelek és egyéb szubjektív vélemények között hozza le. Az általuk küldött elemzésekben ugyanis rendre nem sikerül fölfedeznünk semmi olyasmit, amelynek köze lenne a tényekhez vagy bármi objektíven mérhető adathoz, viszont a „kutatás” fogalmának radikális újraértelmezésével a cég kivívta, hogy közleményeiket mint kispublicisztikákat jelentessük meg. Az Intézet tevékenységével, megbízhatóságával és az állami megrendelésekkel korábban is foglalkoztunk már:

A kormány támogatottsága úgy csökken, hogy nő.

Legfrissebb felmérésükben hangsúlyosan a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelölttel foglalkoznak. Megállapítják, hogy „Bajnai Gordon tűnik a legkomolyabb kihívónak. Az összes megkérdezett közül a volt kormányfőre jelenleg 15 százalék szavazna, Mesterházy Attilára csupán 6 százalék, további 4 százalék pedig Bajnai elődjét, Gyurcsány Ferencet preferálja. Velük szemben Orbán Viktort a megkérdezettek 37, míg Vona Gábort 6 százaléka választaná”. Elég erős indítás a többi közvélemény-kutató számainak ismeretében.

Nem a Nézőpontnál, mely cégnél „a Fidesz amúgy is szerényen felfelé ívelő pályán van az év eleje óta: a megkérdezettek 36 százaléka szimpatizál a kormánypárttal (decemberben 32 százalékuk)”. Ez a „szerényen felfelé ívelő pálya” az MTI-nél már így hangzik: „Nézőpont: tovább nőtt a Fidesz népszerűsége”, a Magyar Nemzet Online pedig így kürtöli világgá az eredményt: „Növelte előnyét a Fidesz, Orbán simán veri Bajnait és Mesterházyt”.

Még mielőtt Havasi Bertalan sajtótájékoztatót hívna össze „Gigantikus Orbán Viktor és a Fidesz támogatottsága, Bajnai és Mesterházy a fasorban sincs” címmel  a Nézőpont Intézetre hivatkozással, vizsgáljuk meg közelebbről az úgynevezett adatokat. Induljunk ki a Nézőpont által mellékelt táblázatból.

Kérjük, figyeljék meg, hogy a grafikonon feltüntetett első időpontban mekkora a Fidesz támogatottsága. A Nézőpont szerint 52%. Történetesen ez egy olyan időpontban készült adatfelvétel (2010 áprilisa), amelyik egybevethető a valósággal, lévén ekkor rendezték az országgyűlési választást, amelyiken a Fidesz az összes választó 33,71%-ának szavazatát szerezte meg. Azaz a Nézőpont által rajzoltak és az ellenőrizhető valóság között jelentős eltérés (több, mint 18%) mutatkozik, és a Nézőpont szerint jelenleg is 3%-kal többen szavaznának a Fideszre, mint 2010 tavaszán. Megismételjük harmadszorra is, hogy Mráz Ágoston Sámuel is megértse, hogy olyan ábrát tüntettek föl, amelyikből az derül ki, hogy vagy 20 százalékpontot tévednek, vagy csalnak.

A Nézőpont azonban saját fantáziavilágának mélyelemzését is elvégzi. Úgy vélik, hogy a Fidesz kiugró támogatottságának „oka alighanem a rezsicsökkentés”. Azt írják, hogy a megkérdezettek 35%-a támogatója – figyeljék a szóhasználatot - a kormány „árharcának”.

A másik lehetséges megfejtés, hogy „a Fidesz előnyének oka a Bajnai múltját felidéző országos plakátkampány”. Ebből azután messzemenő következtetések vonhatók le, és a Nézőpont le is vonja azokat. „Ennek üzenetét, miszerint Bajnai és Gyurcsány között szoros kapcsolat van, az összes megkérdezett 47 százaléka igaznak tartja (23 százalék nem). Nem meglepő, hogy a Fidesz tábora van erről a legjobban meggyőződve (64 százalék), de az már inkább, hogy a jobbikosok sokkal kevésbé gondolják így (51 százalék). A legkülönösebb azonban még is az, hogy az Együtt 2014 támogatóinak 52 százaléka (!) szerint a két exminiszterelnök között nincs szoros kapcsolat”. Minden szigorúan tudományos módszerrel készült kutatás dicsőségére ezt a következő megjegyzéssel toldják meg:  „Kérdés, elég jól ismerik-e vezetőjüket”.

Igen, ha ezt kérdezik, a Nézőpont ezért pénzt kap. Rossz hír, hogy többnyire az Önökét.

Szólj hozzá