2013. feb 18.

Egészségre ártalmasak a fővárosi buszok?

írta: Lmagazin
Egészségre ártalmasak a fővárosi buszok?

Bejegyzés alcíme...

buszon utasok.jpgNaponta százezrek használják munkába és iskolába menet a fővárosi buszokat, a gyakori panaszok ellenére mégsem ellenőrzik a hatóságok hányszor esik meg, hogy az elviselhetőnél több kipufogógáz kerül az utastérbe. Bár az illetékesek szerint fontos népegészségügyi problémáról van szó, a készülő jogszabály nem kíván foglalkozni vele. 

- Probléma esetén a BKV ugyan kijavít minden utas és forgalombiztonság szempontjából előírt meghibásodást, de különösen a külvárosi túlkoros, főleg Ikarus típusú buszok levegőjére sok a panasz - mondja Szaniszló Sándor fővárosi képviselő, aki kezdeményezte, hogy legyenek rendszeres mérések arról, hogy a buszok légterében milyen gyakran haladja meg a füst és porszennyezettség a szmogrendeletben előírt határértékeket.

2011-ben tizenhat általános iskolás gyermeket kellett kórházba szállítani, amikor az iskolabusz utasterébe kipufogó gáz került. Akkor a buszt üzemeltető magánvállalkozás ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt eljárást is indítottak.

 

Szólj hozzá

budapest bkv tömegközlekedés szmog szaniszló sándor