2013. már 11.

Ma köti röghöz a kerületi egyetemistákat Ughy-Kucsák.

írta: Lmagazin
Ma köti röghöz a kerületi egyetemistákat Ughy-Kucsák.

fotó (1).JPG

A jelentős haza és nemzetközi tiltakozások ellenére ma szavaz a Parlament arról az Alkotmány módosításról, amelynek eredményeként több ezer kerületi család érdekei ellen dönt két fideszes országgyűlési képviselőnk, Ughy Attila és Kucsák László.

Miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a kormánypártok által megszavazott jogszabályt, amely lehetővé tette a felsőoktatási hallgatók szerződéssel történő röghöz kötését, 2013. február 8-án több kormánypárti képviselő, köztük kerületünk fideszes színekben megválasztott országgyűlési képviselője, Kucsák László kezdeményezte, hogy az alkotmányban rögzítsék ennek lehetőségét.

A javaslat komoly tiltakozást váltott ki, hisz egyrészt arcul csapja a hallgatói szervezetekkel, valamint a felsőoktatás szereplőivel korábban kötött kormányzati megállapodást, másrészt ellentétes az uniós jogszabályokkal is. A kezdeményezés kerület szerte is komoly felháborodást váltott ki, hisz amennyiben a javaslatot a parlamenti képviselők többsége támogatja - fideszes terminológiával szólva - több ezer kerületi család érdeke ellen - fog két képviselőnk, Ughy Attila és Kucsák László szavazni. A döntés eredményeként a röghöz kötéssel párhuzamosan  megteremtődik a tandíj - a Fidesz szótárában törölt szócikk - bevezetésének a lehetősége is. 

Az elmúlt hetek vitái arra is rávilágítottak, hogy a kormányváltás óta a fideszes képviselők támogatásával közel 30%-kal csökkent a felsőoktatási intézmények állami támogatása. A jelentős forráskivonást a mértékadó szakértők katasztrofálisnak tartják. 

Tekintettel arra, hogy február 8-át követően kerület szerte civilek, diákok és a politikai élet szereplői is felemelték a hangjukat a javaslattal szemben, a mai napon eldől, hogy Ughy Attils és Kucsák László figyelembe veszi-e,  választói egyértelmű akaratát, vagy a Fidesz szavazógépeként a kerületi lakosok érdekei ellen szavaz.

Szólj hozzá

fidesz tandíj hazugság átverés felelőtlenség kucsák lászló attila;ughy attila; hozzánemértés árkok kucsák lászló röghöz kötés kucsák lászló schmitt pál