2013. már 21.

Német példára fejlesztené a lakótelepet az ellenzék

írta: Lmagazin
Német példára fejlesztené a lakótelepet az ellenzék

szs berlin kicsi.jpgAz Európai Bizottság meghívására három magyarországi képviselő Berlinben tanulmányozhatta Európa legsikeresebb lakótelepi felzárkóztató programját. Az újraegyesítést követő időszakban a német főváros, Berlin korábban megszállt kerületeire komoly csapást mért a panelházakban élő családok elvándorlása, a kilencvenes évek elején egyes körzetekben az elhagyott lakások aránya elérte az egyharmadot.

A következő években ezek a városrészek váltak a betelepülő kisebbségek fő célpontjává, így az ott élők kulturális sokszínűsége, ami komoly beilleszkedési kihívásokkal is párosult tette indokolttá, hogy 1999-ben egy máig tartó, részben kormányzati részben uniós forrásból támogatott szociális program induljon.

-Elsősorban a Havanna lakótelep méretű  berlini Marzahn városrész eredményeit láthattuk közelről. A helyben élő fiatal, 23 ezres közösséget igen magas munkanélküliség sújtja, emiatt kiemelt figyelmet fordítanak a fiatal felnőttek továbbképzésére. Az álláskeresők boldogulását mintegy százötven mentor, szociális munkás és sok önkéntes segíti, akik a megélhetési problémák kezelésén túlmenően gyermek játszóházat, ifjúsági központot és még egy helyi nemzetiségű művelődési otthont is fenntartanak – mondta Szaniszló Sándor fővárosi képviselő.

Csaknem tizenöt év tapasztalat után a szakemberek véleménye szerint akkor lehet sikeres és fenntartható egy szociális program, ha úgy kezdődik, hogy rendbe hozzák a környék épületeit és közterületeit, alacsony bérleti díj mellett kiadják a környék üres üzlethelyiségeit és kiemelt figyelmet fordítanak a lakókörnyezet rendezettségére. Ezután különböző szomszédsági programok indításával azt próbálják elérni, hogy megismerjék és segítsék egymást a közelben élők. A helyi rendezvények sokszínűségének csak a helyiek fantáziája szabhat határt, Szaniszló Sándor beszámolója szerint találkoztak önkéntes kirándulás szervezéssel, közös reggeli készítéssel, tavaszi kertépítéssel, de olyan is volt, aki olcsó teaházat nyitott a lakótelep közepén, ahol a tea mellé otthon készült süteményeket szolgáltak fel.

Havanna lakótelep rehabilitációs programjában az út felénél jár a Kerületünk, három éve rendbe hozták a közterületeket, megújult több társasház és a korábbi közbiztonság javító beruházásoknak köszönhetően sokat javult a helyiek közérzete. A tapasztalatok alapján viszont a munka nagyrésze ezután következik: folytatni kell a félbehagyott panelprogramot, meg kell újítani a közterületi kamera rendszert, akár önkormányzati támogatás mellett bérlőt kell találni az üresen álló üzlethelyiségekbe. Rendszeressé kell tenni a helyiek közösségi programokba való bevonását, ami elsősorban pályázati forrásokból megvalósuló családi rendezvények szervezését, illetve a már hagyományos lakótelepi napok színesítését jelenti. A felzárkóztató programok jellegzetessége, hogy azok eredményessége csak hosszú távon jelentkezik. A befektetett munka leginkább boldogabb gyermekkorokban, rendezett lakókörnyezetben, könnyebb beilleszkedésben és jobb közbiztonságban köszön vissza.

Szólj hozzá

polgármester havanna panelprogram szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre