2013. jún 13.

Kipukkadt a pestlőrinci mutyi-lufi

írta: Lmagazin
Kipukkadt a pestlőrinci mutyi-lufi

A XVIII. kerületi szocialisták a helyi városüzemeltető cég teljes menedzsmentjét menesztenék.

Közel egy milliárdos veszteség okozásával, évi több tízmilliós vezetői fizetések érdemtelen kifizetésével, valamint arcpirítóan látványos mutyizással és évtizedes ivócimborák „feltőkésítésével” vádolja Pestlőrinc önkormányzati vezetését a pestlőrinci MSZP szervezet. A helyi szocialisták a Magyar Narancs június 13-i számában „A Csepel-Szentlőrinc-tengely” címmel megjelent leleplező-tényfeltáró cikk nyomán a helyi vagyonkezelő teljes menedzsmentjének távozását követelik.

Több kerületi érdekeltségű médium után ezúttal már az országos sajtó is foglalkozott azokkal a dél-kelet pesti furcsa összefonódásokkal, amelyek révén egyre inkább egyfajta kétes hírű „családi vállalkozássá” silányítják a XVIII kerületi önkormányzat közfeladatokat ellátó céghálózatát. A tényfeltárás eredményeként, minden titkolózás ellenére egyre valószínűbb, hogy egyes XVIII.-, illetve XXI. kerületi városvezetők sikeresen építettek ki és működtetnek egy olyan rendszert, amely kölcsönös szívességnyújtás alapján folyamatos és zsíros bevételt eredményez helyi politikusok rokonainak és barátainak. A nemrég napvilágot látott információk alapján keresztbefoglalkoztatások és keresztmegbízások egyaránt jellemzik a csepeli és pestlőrinci önkormányzati cégek viszonyrendszerét, a kérdés csupán az, hogy mindez mennyi ideje zajlik és milyen méreteket ölt. Mindemellett a XVIII. kerületi önkormányzati cégek közel egy milliárd forint veszteséget termeltek, az érintett  vezetők pedig átlagosan évi több tízmilliós fizetéseket tettek zsebre.

A legújabb botrány főszereplője ezúttal a XVIII. kerületi vagyongazdálkodó és városüzemeltető cégek, emblematikus figurái pedig Csomó Tamás pestlőrinci alpolgármester, Banyár László szintén a lőrinci vállalat első embere, illetve Wermer Péter, aki a kerületi polgármester bizalmasaként a csepeli Városgazda (CSEVAK) vezérigazgatójaként, illetve ezzel párhuzamosan a Banyár vezette lőrinci cég igazgatósági elnökeként is tevékenykedik - jelentős juttatásokért. A napokban kibogozott legfrissebb szál lényege, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat nagyjából 8 millió forint értékű megbízást adott egy olyan aprócska kisvállalkozásnak, amelynek tulajdonosa, Horváth Péter Csomó Tamás KDNP-s kerületi alpolgármester sógora, majd nem sokkal később a csepeli Városgazda is fantáziát látott ugyanebben a várpalotai illetőségű cégben és havi bő félmilliós megbízásokkal látta el nem kevesebb, mint hat hónapon keresztül. A csepeli önkormányzat emellett Wermer feleségének cégét is rendszeres megrendelésekkel látja el, továbbá jó ideje foglalkoztatja Dámsa József lőrinci fideszes képviselő hitvesét is.  Hab a tortán, hogy Banyár és Wermer munkakapcsolata sem a közelmúltban kezdődött, hiszen a 90-es évek közepééig résztulajdonosai voltak ugyanannak a vállalkozásnak.

A felháborító összefonódásokat látva az MSZP XVIII. kerületi frakciója megdöbbenését fejezi ki és a következő képviselő testületi ülésen követelni fogja a Városgazda 18 teljes menedzsmentjének távozását. A párt önkormányzati képviselői ugyanakkor leszögezik, hogy választói felhatalmazás esetén újra a kerületi vállalkozások boldogulását szeretnék elősegíteni. „A történtekből egyértelműen látszik, hogy nincs gazdája a kerületünknek. Mivel a jelenlegi országgyűlési képviselők és a polgármester alig tartózkodnak a kerületünkben, nem csoda ha a munkatársak is lazán értelmezik a szabályokat és úgy végeznek vérlázító tevékenységet, hogy még a látszatra sem utalnak.

Felháborító, hogy miközben az évek óta húzódó gazdasági válság, illetve a kormány dilettáns kríziskezelő tevékenysége miatt a helyi vállalatok borzasztó nehézségekkel küzdenek és sorra bezárnak, az önkormányzat más településeken működő vállalatokat hoz helyzetbe és a haverokat pénzeli ahelyett, hogy minden erejével a helyi gazdasági szereplőket erősítené. Jövőre a választásokat követően az egyik legfontosabb feladatunk lesz, hogy minden törvényes eszközzel levegőhöz juttassuk és megmentsük a helyi vállalkozásokat. – tette hozzá Szaniszló Sándor, korábbi szocialista alpolgármester.

Szólj hozzá

fidesz hazugság korrupció átverés mutyi ughy attila wermer péter banyár lászló MUTYI LUFI