2013. jún 26.

Családokon és gyermekeken segítenének.

írta: Lmagazin
Családokon és gyermekeken segítenének.

Kőrös_Péter_IMG_2980 (1).jpg

Fotó: Rúzsa István

Rászoruló gyermekek nyári étkeztetését, gyermeküket egyedül nevelő szülők támogatását és iskola táska akciót kezdeményez az ellenzék.

Az MSZP frakcióvezetője facebook oldalán írt róla, hogy frakciójuk több előterjesztést nyújtott be a Képviselő-testület holnapi ülésére. Kőrös Péter indoklása szerint személyes tapasztalatok vezették arra, hogy egy három előterjesztésből álló csomagot készítsen el. Az elsőben azon gyermekek nyári étkeztetési gondjainak megoldására tesz javaslatot, akiknek csak tanítási időben megoldott a napi étkeztetése. A felmérések szerint több, mint ezer kerület gyermekről beszélhetünk. 

A csomag másik része azon gyermekeken és szüleiken segítene, ahol a szülő egyedül neveli a gyermeket. Az ellenzéki politikus ennek kapcsán megemlíti, hogy a Városgazda Nonprofit Zrt. nemes gesztust tett azon kerületi gyermekek felé, akik kitűnő bizonyítványt szereztek 2013-ban. Részükre ingyenes strandbelépőt ajándékozott a cég. A frakcióvezető  ennek apropóján javasolja, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülők és gyermekeik 50%-os kedvezménnyel vehessék igénybe a kerületi intézmények szolgáltatásait.

A csomag harmadik eleme a tanévkezdés nehézségeiben nyújtana segítséget a kerületi rászorultaknak.

Kőrös Péter jegyzete lent olvasható.

A nyári szünethez közeledve egyre több, a kerület lakosságát érintő olyan problémával találkoztam, amelyek mind abba az irányba mutattak, hogy a várva várt nyári szünet egy sor problémát eredményez.

Képviselőként több iskola tanévzáró ünnepségén vettem részt, ahol a szülőkkel és a gyermekekkel folytatott beszélgetések sora meggyőzött arról, hogy számos olyan ügy van, amelynek megoldására egy kis jóindulattal önkormányzatunk képes lehet.

Melyek is ezek.

Nyári gyermekétkeztetés. Sokan talán el sem tudják képzelni, de kerületünkben több, mint ezer gyermek marad éhe nap mint nap a nyári szünetben. Ennek az oka nagyon egyszerű. Amíg tart az iskola, tehát tanítási időben a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek étkeztetéséről az állam gondoskodik. Kerületünkben közel 1500 gyermek részesül ebben az ellátásban. Nyáron azonban ez szünetel. Kis utána járással kiderítettem, hogy a Bókay kertben megrendezett nyári táborban 200 gyermek étkeztetésére van mód. (Ennyit rendeltek). Persze lehetőség van rá, hogy napi 100 forint térítés ellenében az érintettek továbbra is megkapják az ellátást, azonban, mint azt a szociális terület egyik el és közismert szakértőjétől megtudtam a módszernek több hátránya van. Egyrészt egy több gyermekes családnál a napi száz forintos térítési díj is könnyen lesz 6-8 ezer forint havonta. Másrészt nyáron az étkezést csak egy helyszínen lehet igénybe venni. Nem nehéz belegondolni, hogy az anyagi gondokkal küzdő szülőknek nehézséget okoz Imréről naponta bejuttatni gyermekeiket a Bókay kertbe.

Éppen ezért előterjesztést készítettem a Képviselő-testület június 27-i ülésére, amelyben arra tettem javaslatot, hogy az érintett kör továbbra is térítés mentesen vehesse igénybe a gyermekétkeztetést. Amennyiben lehetőségem lesz rá (a kormánypártok az esetek többségében nem veszik napirendre az ellenzék által beterjesztett előterjesztéseket) a vitában javaslatot fogok tenni arra is, hogy az étkeztetések lebonyolítása ne egy, hanem több helyszínen történjen meg.

Magát az előterjesztést az alábbi linken olvashatjátok:

https://docs.google.com/document/d/1Sh96knxia_FQPUxRgMoxqdbdS7VNbFBp_IghI_rN6AA/edit?usp=sharing

A szülőkkel történt beszélgetés hívta fel a figyelmet arra is, hogy nagyon sok olyan család van a kerületben, amely tudom, furcsa kifejezést lesz "egyszülős". Kényszerűen szembe kell néznünk a helyzettel: egyre többen vannak a  gyermeküket egyedül nevelő szülők.  A Vörösmarthy Általános Iskola évzáró ünnepségén láttam, hogy a Városgazda Nonprofit Zrt. minden kitűnő tanulónak ingyenes strandbelépőt adott ajándékba. Azt gondolom ez egy nagyon jó kezdeményezés. Ennek kapcsán tettem javaslatot a Képviselő- testületnek arra, hogy a nyári szünetben a gyermeküket egyedül nevelő szülők, és természetesen a gyermekek kedvezménnyel vehessék igénybe a kerület szolgáltatásait. Tudom, lesznek hangok, akik majd azt mondják, hogy ez a pozitív diszkrimináció hátrányos a hagyományos családokkal szemben. Akik ezt mondják igazuk van. Azonban beleástam magam a témába és elég sokat olvastam arról, hogy egy gyermekét egyedül nevelő szülő mennyivel több plusz terhet visel nap mint nap. Remélem idén kipróbálhatjuk a kedvezményeket rajtuk, velük, és ha beválik jövőre érdemes lesz a kört tovább bővíteni.

A kedvezményekről szóló előterjesztésem itt olvasható:

https://docs.google.com/document/d/1IKFPMCZwIA_dznOzmV_mml1FplBK6LqrYSvHkmQUEWE/edit?usp=sharing

Végül gondolnom kellett arra is, hogy a nyári szünet végével ismét elkezdődik egy új tanév. Tavaly a Civil Piknik kapcsán Szaniszló Sanyi barátom, kerületünk korábbi alpolgármesterének ötlete volt, hogy a rendezvény bevételeiből vásároljunk iskolatáskákat, és azt osszuk ki a kerületi rászorulók között. Azt kell mondjam sajnos, Sanyinak igaza volt. Rengeteg táskára volt igény. Ez az emlék munkált bennem, amikor megírtam azt az előterjesztést, amelyben azt javasoltam a Képviselő-testületnek, hogy az önkormányzat a kerületi rászoruló gyermekek és családjaik évkezdését támogassa iskolatáskával, és az abba való kezdő csomaggal. Máté Zsuzsa nagyon sokat segített az anyag összeállításában. Gyakorló kisgyermekes anyukaként részletesen összeállította, hogy pontosan mi kell a táskába. Ezeket árajánlatokkal beárazta. Így az anyagban pontosan meg tudtuk mondani, hogy mennyi pénz kell egy ilyen akcióhoz. Lényegesen kevesebb, mint gondolnátok. Őszintén remélem, hogy egy egykor szebb napokat megélt kerület, amely még mindig az ország egyik legerősebb adóerővel bíró települése megengedheti magának azt a luxust, hogy áldoz egy keveset a szegény családok gyermekeire.

A javaslat itt olvasható:

https://docs.google.com/document/d/14V3_mVZ2TQTho39SF_PBiPKgMczm0jkc9qLadrGbfBo/edit

 

Optimistán tekintek a jövőbe. Remélem holnap megszakad az a kerületi kormánypártoknak az az elmúlt három évre jellemző gyakorlata, ami sajnos mindig arról szólt, hogy az egyes ügyek kapcsán nem azt nézték mit mond, hanem , hogy ki mondja. 

Szólj hozzá

segítség rászorulók családok frakcióvezető Kőrös Péter