2013. júl 10.

Előbb elbocsátanak, utána jöhet a pedagógus bérrendezés?

írta: Lmagazin
Előbb elbocsátanak, utána jöhet a pedagógus bérrendezés?

hoffmann pia.jpg„Elfogyott a pénz”, vagy „ most ébredtek csak rá az elmaradásokra”, de az is lehet „későbbi elbocsátásokat készítenek elő ezzel” – a hvg.hu által utolért fideszes oktatáspolitikusok is csak találgatni tudtak Balog Zoltán bejelentéséről, mely szerint a pedagógus életpályához tartozó béremelést 2017-ig kitolják. A korábbi bejelentések még bruttó 70-80 ezer forintos emelésről szóltak. Hoffmann Rózsa például egy alkalommal azt mondta, egy most bruttó 128 ezer forintos kezdőbérrel rendelkező, főiskolai végzettségű tanár fizetése a 98 ezres minimálbér kétszeresére ugrik majd. Ehhez képest a most Balog Zoltán által nagy sikerként bejelentett átlag bruttó 34 százalékos emelés összegéből le kell vonni azt a pénzt is, amit a tanítók a túlórákkal eddig megkerestek.

A fejlemény azért is kudarc a Fidesz számára, mert így szeptembertől a teljes munkateher növekedést a nyakukba kapják a pedagógusok, míg ennek kompenzálására 2017-ig kell várniuk. Galló Istvánné aggályosnak tartja, hogy nem tudni az emelésekre honnan lesz fedezet illetve, hogy az alapítványi magániskolákban, vagy az egyházi iskolákban dolgozó pedagógusokkal mi lesz. Az elnök úgy véli a bevezetésre kerülő rendszerből elveszik a motiváló lényeg. „Azt szerettük volna, ha egy tisztességes alapbérhez egy pótlékrendszer kapcsolódik, illetve a fizetés mintegy harminc százaléka egy olyan mozgó bér lett volna, amely révén a pedagógus minőségi munkáját ismerik el.”

A fedezet egyébként valóban a leglényegesebb kérdés, és valószínűleg a 3 százalékos hiánycél tartása miatt aggódó kormány ellenállásán bukott meg az elképzelés. Ugyanezt mondták a nyilatkozó fideszes szakpolitikusok is, akik egyébként ugyanúgy Balog Zoltán bejelentéséből értesültek az emelés kitolásáról 2017-ig. A kormány láthatóan sem a Fidesz oktatási szakértőit, sem a képviselőket nem vonta be az „apró” módosításba. „Én azt is el tudom képzelni, hogy a januártól Klebersberg Központ elbocsátásokat kezdeményez majd, és akkor az egyelőre alacsonyabb szintű béremelés után kell majd végkielégítéseket fizetniük, amivel sokat spórolhatnak; az emelés többi részét pedig részben a megspórolt fizetésekből fedezhetik. Lehet, hogy csak így ment át az NGM-en a terv” – mondta egy kormánypárti oktatáspolitikus.

A választási kampányra készülő fideszes politikusok számára rosszabbkor nem is jöhetett volna ez a csapás - mivel számos választókerületben korábbi pedagógust készül szorítóba küldeni a kormánypárt. Így van ez Budapest XVIII. kerületében is, ahol Kucsák László korábbi iskola igazgató talpa alatt válik egyre forróbbá a talaj, mivel a pedagógus kollégáinak szavát adta arra, hogy 2013-ra sínre kerül az életpálya modell.

 

Ez   van a törvényben - de nem ezt jelentette be Balog Zoltán

Érdekes helyzet állt   elő, a jelenleg elfogadott törvény ugyanis nem az, amiről Balog Zoltán   beszélt. A törvény szerint a pedagógusok illetményalapja főiskolai végzettség   esetén a minimálbér 180 százaléka, vagyis jelenleg 176 400 forint, egyetemi   végzettség esetén a minimálbér kétszerese, vagyis jelenleg 196 000 forint. A   törvény szerint ezt kapnák szeptembertől a "gyakornok" kategóriába   sorolt kezdő pedagógusok. Ha a gyakornok leteszi az úgynevezett minősítő   vizsgát, akkor a "pedagógus I." kategóriába kerül, így 120   százalékos szorzót kapna, vagyis (főiskolai végzettség esetén) bruttó 211 860   forint lenne a bére.

A köznevelési   törvény szeptember 1-től hatályos rendelkezései szerint a kategóriákon belül   is háromévente ugrik egy fokozatot a pedagógusok bére. Egy főiskolai   végzettségű, "pedagógus I." kategóriába tartozó, 15 éve a pályán   lévő tanár szorzója 145 százalékos, vagyis a bruttó bére 255 780 forint   lenne. Ha ugyanez a pedagógus már átlépett a "pedagógus II."   kategóriába, akkor a szorzója 160 százalékos lenne, fizetése pedig bruttó 282   240 forint.

A törvény   lehetőséget ad arra, hogy különböző pótlékokat kapjanak az intézményvezetők,   az osztályfőnökök vagy a több szakon tanító tanárok, de ennek feltételeiről   még meg kell születnie egy kormányrendeletnek. Egy iskolaigazgató-helyettes   például az illetményalap 20-40 százalékát kaphatná, ami (maradva a főiskolai   végzettségnél) 35-70 ezer forint pluszt jelentene, míg egy osztályfőnök 10-30   százalékot, vagyis 17-52 ezer forintot kaphatna.

 

 

Szólj hozzá

fidesz átverés pedagógus pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló