2013. aug 06.

Lakás hűtési tanácsok a kánikulában.

írta: Lmagazin
Lakás hűtési tanácsok a kánikulában.

Két napja kerületünkben dőlt meg a budapesti meleg rekord. Örülhetünk annak, hogy ismét bekerültünk az országos sajtóba. A rossz hír, hogy a hőség továbbra sem enged szorításából. Ezért  azok számára akiknél nincs légkondicionáló berendezés összegyűjtöttünk pár jó tanácsot, amelyek talán segítenek túlélni elviselni a meleg napokat a lakásban.

Árnyékolj és okosan szellőztess!

Mit lehet tenni a hagyományos társas- vagy panelházban kánikula idején a légkondicionáló beszerelésén kívül? Lehetőleg csak éjszaka szellőztessünk, hajnalban a déli, keleti tájolású ablakokat zárjuk be. Már reggeltől árnyékoljuk a lakást; e célra a kibillenthető redőny a legjobb megoldás, mert beengedi a levegőt. Maga a redőny kevésbé melegszik át a napsugárzás hatására, ha csillogó fehérre van festve. Ha ilyen eszköz nincs a lakásban, vagy túl bonyolult lenne beépíteni, szereltessünk ponyvatetőt, napellenzőt az lakás napsugárzásnak leginkább kitett oldalára. Ha ez sem megvalósítható, árnyékolási célból megteszi a reluxa is, vagy a világos, természetes anyagú függöny.

A ventilátor is segítJó megoldás a szubjektív hőérzet csökkentése is - a mozdulatlan levegőt forróbbnak érezzük. Ha valaki nem érzékeny rá, próbáljon kereszthuzatot csinálni, és használjon ventilátort. Ezzel a szoba vagy a lakás hőmérséklete cseppet sem csökken, de a mozgó levegő jótékonyan befolyásolja a hőérzetet. A ventilátor hatását fokozza a készülék elé elhelyezett nagy tál jég, de az is, ha megnedvesítjük a csuklónkat. 

Általában 50-80W körüli teljesítményűek a kereskedelemben kapható asztali és álló ventilátorok, a fenti teljesítményt alapul véve a fogyasztásuk a példa kedvéért napi 10 órás időtartamban használva 0,5-0,8KWh, ami a jelenlegi árakon nagyjából 25-40 Ft naponta

Alternatív megoldások

interfrigo.jpg

A vasutasok InterFrigo-nak hívják a módszert: jéghideg vodka, jéghideg sörrel. Három óra alatt megiszol hatot, egyrészt belül leszel hideg (hűtőkocsi-hasonlat), másrészt a negyven fokban úgy fekszel ki a koktéltól, mintha nyílt pályán elütött volna egy százzal haladó, tizenöt kocsis szerelvény a képen látható, jól telepakolt vagonokból összerakva. Ventillátorral kombinálva elég meggyőző az eredmény, főleg, hogy semmit sem érzel a kánikulából, mert alszol. A módszer viszont kockázatos: a dehidratációtól kiszáradsz, előjön a vesehomok, ami görcsös fájdalmat okoz, felkúszik a vérnyomásod, álmodban ér az agyérgörcs, hosszabb távon elhülyülsz. Csak azoknak érdemes kipróbálni, akik már megjárták a hosszabb távot, de ők anélkül is tudják ezt, hogy itt ismertetnénk a módszert.(A tippet köszönjük a panel.blog-nak!)


Párakapu a köztereken.Vannak kerületek, ahol az önkormányzat gondoskodik arról, hogy hőség esetén a közterületeken párakapuk alatt hűsölhessenek azok, akiknek nem adatik meg a légkondicionáló adta luxus. A szomszédos Kispest polgármestere Gajda Péter (képünkön) gondolt az ott élőkre és biztosak vagyunk benne, hogy szeretettel és hűsítő párával várják a kispesti Kossuth téren a XVIII. kerületből érkezőket is.

Sajnos a mi kerületünk első embere nem ennyire gondoskodó. Ughy Attila bizonyára a Havanna lakótelepen élők érdekeit szem előtt tartva épp ismét Malagán tájékozódik a panelben élők helyzetének jobbítása céljából. 

Szólj hozzá

panel hőség alkalmatlanság attila;ughy attila;