2013. sze 02.

Vajállagú Alaptörvényünk

írta: Lmagazin
Vajállagú Alaptörvényünk

vaj.jpgKis híján gránitszilárdságú Alaptörvényünket a halkszavú brüsszeli politikusok kérésére újra módosítják; jelenleg az ötödik módosítást módosítják éppen. Tehát megismételjük: az ötödik módosítást módosítják. Egy kétéves Alaptörvényen, ötödjére. Most mi a probléma?

Az Alaptörvény jubileumi, immár ötödik módosítása a következő főbb témákat fogja át. Egyrészt korrigálja a Fidesz választási kampányszabályait, miszerint nem csak a közszolgálati, hanem a kereskedelmi médiában is lehet a választási kampány idején politikai hirdetéseket feladni.

Másrészt jogilag valamennyi vallási közösség egyháznak számít a jövőben, de ennek apropóján még az érintettek ne dőljenek hátra. A Kormány a részletszabályokat tekintve továbbra is hátrányosan különbözteti meg a kisebb felekezeteket.

A bírói függetlenség örökre a múlté?

handó.jpgA változások fontos eleme, hogy az unió rácsapott Handó Tünde kezére, aki elképesztő kreativitással alakította át a bírói szervezetet a Fidesz kénye-kedve szerint. Mint az közismert, és ennek rendje-módja szerint megbotránkoztató, Handó Tünde Szájer József fideszes képviselő felesége, így Orbán megnyújtott keze.

Nagyon fontos változás, hogy megszűnik az OBH elnökének peráthelyezési jogköre, így Handó nem tudja kénye-kedve szerint a fideszes vérbírók kezére játszani a Polt Péter-féle ügyészség által meghurcoltakat.

Mindezek ellenére nem lehetnek illúzióink. A Handó-féle bírói vezetés jó ideje áramoltatja be a bíróságokhoz a minden tapasztalat nélküli, Fidesznek elkötelezett bírói gárdát, kiszorítva és háttérbe tolva a nagy tapasztalatú bírói kart. 

Summa summarum az ügyészség erkölcstelen bedarálása után, a bíróságok is igyekeznek kiszolgálni az orbáni önkényt. Nyilvánvaló, hogy a bírói kar egy vékony, de Handó Tündéhez és Orbán Viktorhoz hű rétege tálcán fogja szállítani mindazon ítéleteket, melyek alátámasztják a fideszes szóvivők munkáját.A kérdésben a Mozgó Világ közöl egy remek beszélgetést.

Kérdés, hogy a ma még függetlennek látszó, de részeiben kompromittálódott bírói karon belül ki fog felülkerekedni. Az igazságszolgáltatás, vagy Handó emberei?

Szólj hozzá