2013. sze 10.

Tanterem padok és székek nélkül.

írta: Lmagazin
Tanterem padok és székek nélkül.

kucsák évnyitó.jpg

Az előzetes várakozásokat is felülmúló káosszal indult az idei tanév. Hiányzó tankönyvek, csökkenő pedagógus bérek, asztal és padok nélküli tantermek botrányos étkezési díj befizetés. Az Önkormányzat szerint minden rendben.

Összeomló tankönyvellátás

A tankönyvellátás államosítását követően beigazolódtak azok a jóslatok, amelyek felelőtlen és átgondolatlan lépésként minősítették a döntést. Mint ahogyan országosan, kerületünkben is botrányba fulladt a központosított tankönyvrendelés. Iskoláinkban szinte nincs olyan osztály, ahol ne lenne elmaradt könyv, vagy téves szállítás. A helyzet minden bizonnyal a jelenleginél is súlyosabb lenne, amennyiben az iskolákban a tankönyvrendelések koordinálásáért megbízott pedagógusok nem teljesítenek erőn felül. A nyár folyamán Iskolánként átlagosan 3-5 raklapnyi könyvet kellett a helyben megbízott pedagógusnak felcipelnie az épületbe, majd ott egyesével szétválogatni. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a Magyar Posta által a helyszínre küldött "segéderő" semmilyen információval nem rendelkezett a tankönyv szállítmányok érkezéséről. Arra is több esetben volt példa, hogy a posta "segédereje" csak délelőtt volt kirendelve az iskolákhoz, de a teherautó délután érkezett.

Sorok a befizetésnél.

Kígyózó sorok, több órás sorbanállás, veszekedés. Kerületünkben így jellemezhető a szeptemberi étkezési díjak befizetése. Ennek oka, hogy az önkormányzat vezetése a nyáron új, eddig ki nem próbált szoftvert szerzett be a célra. Ez az első nap használhatatlanná vált. Ennek eredményeként egyesével, kézzel kiállított nyugtákkal kellett a befizetéseket lebonyolítani, ami több órás sorban állásra kárhoztatta a szülőket.

Csökkenő bér, növekvő óraszám.

Egyértelmű arculcsapásként értékelték a kerületi pedagógusok azt a kormányzati intézkedést, amelynek eredményeként a kötelező óraszám emeléssel párhuzamosan sok esetben jelentősen csökkent a tanárok bére. Egyértelműen kijelenthető, hogy a magasabban képzett, több szakvizsgával rendelkező pedagógusok jártak a legrosszabbul. Esetükben 100 ezer forinttal is csökkent a havi fizetés. Szerkesztőségünk kérdésére a kerületi iskolákból azt jelezték, hogy a pedagógusok többsége átlagosan 20 ezer forinttal visz haza kevesebbet mostantól.

Tanterem padok nélkül.

Kucsák László oktatásért felelős fideszes alpolgármester tavasszal rágalomnak és riogatásnak nevezte azokat a szakmai és ellenzéki felvetéseket, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy a beiskolázási szabályok változásai miatt kevés a tanterem a kerület iskoláiban. A fideszes önkormányzat, és az általuk fizetett média szerint 2000(!) szabad férőhely volt a kerület iskoláiban.

Hományi Tamás kerületi KLIK vezető már akkor cáfolta az oktatásért felelős alpolgármester szavait. A helyi televíziónak adott interjúban kijelentette: mintegy 160 diákkal több jelentkezett első osztályba, mint a korábbi években. A KLIK helyi vezetője azt is megerősítette, kevés a tanterem a kerületben.

 

A két állításban feszülő ellentétét a kerület vezetése és a KLIK valahogy összecsiszolta. Ennek eredményeként rájöttek, hogy valóban hiány van a tantermekből. A felismerést cselekvés nem követte azonnal. Információink szerint a nyár folyamán másfél hónapig ment a huzavona arról, hogy vajon a Hományi Tamás Márton által képviselt KLIK, vagy az önkormányzat fizesse-e a beruházást. Megegyezés végül nem született, azonban a szeptember elsejei tanévkezdés közeledtével a Városgazda szakemberei kialakították a három tantermet. 

A szakmai alkalmatlanság csúcsa minden bizonnyal az volt, hogy a nagy kapkodásban senkinek sem sem jutott eszébe, hogy egy tanteremnek vannak a tanításhoz elengedhetetlen kellékei. Csak a legegyszerűbbekre gondolunk: padok, székek, tábla. Ezek beszerzéséről mint az önkormányzat, mint a KLIK elfelejtett gondoskodni. A helyzetet most is a kerületi pedagógusok mentették. Kapcsolataikat kihasználva a környező iskolákból "kölcsönkérték" a padokat és a székeket.

Kucsák László persze augusztus során többször szemlézett. Egy pillanatig sem zavarta a tény, hogy pár hónapja a területért felelős alpolgármesterként még szükségtelennek nevezte az új tantermek építését. 

kucsák szemlél.jpg

Az ellenzék szembesít.

A demokratikus ellenzék az ügyben már több alkalommal tett fel kérdéseket a kerület vezetésének. Ezúttal nyílt levélben vár válaszokat Kucsák Lászlótól és Ughy Attilától.

Az ellenzék levelében az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Önök felszámolták a tanári autonómiát, szolgalelkűséget várva el pedagógusainktól. A tanszabadság Önök számára ismeretlen fogalom, akárcsak a gyermekközpontú oktatás. Önök nemgyermekeink jövőjét akarják jó irányba terelni ezzel a lépéssel, hanem a társadalomra erőltetik a saját világ- és eszmerendszerüket. A központból, kézivezérléssel irányított igazgatókinevezés a helyi önkormányzatok alapjogát is csorbítja.

Szólj hozzá

botrány iskola tanévkezdés alkalmatlanság attila;ughy attila; kucsák lászló