2013. okt 02.

Zokogtak az iskolákban.

írta: Lmagazin
Zokogtak az iskolákban.

crying old women.jpg

Nem várt hatást váltott ki a szeptemberi fizetések megérkezése kerületünk iskoláiban. A technikai dolgozók közül sokan jelentősen kevesebb fizetést kaptak, mint egy hónappal korábban.

"Ilyet még nem láttam!" Nyilatkozta szerkesztőségünknek az egyik döbbent szülő. "Zokogó gondnok és konyhás néni az iskolában. Évek óta ismerem őket, becsületes, segítőkész dolgos emberek. Most meg egyik pillanatról a másikra itt állnak teljesen összetörve. Vajon miért érdemlik ezt?"  A szeptemberi fizetések megérkezése nem várt hatást váltott ki kerületünk intézményeiben. A Gazdasági Ellátó Szolgálat (GESZ) alkalmazásában álló technikai személyzetből többen, a korábbi fizetésüknél jelentősen kevesebb összeget kaptak október elején. 

Mint ismeretes, az iskolák átgondolatlan államosításának eredményeként, az intézményekben dolgozó nem pedagógiai kollégák státusza 2013. január elsejétől megváltozott. Ettől  az időponttól egy részük a Városgazda Nonprofit Zrt alkalmazásába, egy részük pedig a GESZ állományába került. A tavalyi döntésnél a foglalkoztatási feltételek (bér, létszám, munkakör stb.) hat hónapra vállalt garanciát az önkormányzat. Ez járt le augusztus 31-el. Így most az iskolákban dolgozó konyhás nénik, takarítók gondnokok szembesültek vele, hogy amúgy sem túl magas fizetésük nettó 30-60 ezer forinttal csökkent. 

Szerkesztőségünk több intézményt is megkeresett az ügyben. Sajnos megerősítést nyert, hogy a fizetések jelentős csökkenése szinte minden iskolában általános jelenség. Az iskolákban elmondták, hogy a technikai személyzet esetében még inkább problémát okoz a fizetések csökkenése. (Arról már korábban beszámoltunk, hogy az iskolákban dolgozó pedagógusok jelentős részének is csökkent a fizetése)

A csökkenések  hátterében az áll, hogy korábban az iskolák technikai dolgozói különböző kiegészítéseket kaptak. Ezzel lehetett elérni, hogy átlagosan 80-90 ezer forint legyen a hó végén a borítékban.Ezek a kiegészítések szűntek meg szeptember elsejétől, így ettől az időponttól több konyhás néni 60 ezer forintért dolgozik egy hónapban.

Az intézményvezetők előre szóltak

Információink szerint több iskola igazgató már a nyár folyamán jelezte, hogy megoldatlan az intézményben foglalkoztatott technikai dolgozók bérezése. Elmondásuk szerint tájékoztatták az önkormányzat vezetését arról, hogy időzített bombaként ketyeg a rendszerben az augusztus végi határidő. Aggódó szavaik a ez esetben is süket fülekre találtak.

Háttér:

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc - Pestszentimre Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. november 29-i ülésén Ughy Attila polgármester és Kucsák László alpolgármester előterjesztésében döntött arról, hogy az iskolákban dolgozó 278 fő technikai dolgozó foglalkoztatási jogviszonyát megváltoztatja. Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy az ellenzék számos szakmai aggályt fogalmazott meg az előterjesztés átgondoltságával kapcsolatban. A felvetésekre érdemi válasz nem érkezett az ülésen. 

A hivatkozott előterjesztés itt a Testületi ülés jegyzőkönyve itt olvasható.

Az képviselő testületi ülésről az alábbi riportban számolt be a kerületi televízió.

A dolgozók fizetéscsökkenésének kérdésében megkerestük a kerületi ellenzéki frakciókat is, akik a délelőtt folyamán ígértek tájékoztatást az ügyben.

FIGYELEM!! ÍRÁSUNK TOVÁBB FRISSÜLT!

A kerületi ellenzéki frakciók véleménye ide kattintva érhető el. Álláspontjuk szerint a helyzet viszonylag gyorsan megoldható. Erre javaslatot is tesznek.

Szólj hozzá

iskola átverés alkalmatlanság kucsák lászló attila;ughy attila; kucsák lászló