2013. okt 06.

Visszakapja egykori arculatát a Kossuth tér

írta: Lmagazin
Visszakapja egykori arculatát a Kossuth tér

Bejegyzés alcíme...

SzS 2012 fa mellett_kicsi.JPGVégleges a döntés: a fővárosi rehabilitációs alap kiosztása révén lesz forrás a XVIII. kerület egyik legkedveltebb terének, a Kossuth térnek a felújítására. Az eredetileg kétszázötven milliós költségvetésű komplex beruházásra a többi fővárosi kerülettel két körben is megküzdve, a költségek kétharmadát sikerült megszerezni – mondta Szaniszló Sándor (képünkön), szocialista fővárosi képviselő, a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke. A tér iránti lelkesedést jól mutatja, hogy négy lakossági fórumot is tartottak a tervek véglegesítéséig, ahol számos ötlet pályázat versenyzett. A tervek véleményezésében már a kezdetektől azok kerültek többségbe, akik a 3,2 hektáros parkot a régi fényében megújulva, abban a formában szeretné megőrizni, amilyennek eredetileg is épült. A Kossuth tér igazi közösségi park, amely több társadalmi rendezvénynek is színtere, de találkozó helyként szolgál a környékbeli középiskolákba járó fiatalok számára és kellemesebb napokon az idősebb generáció tagjai is szívesen időznek a padjain. Legtöbb észrevétel talán az arra járó hölgyektől érkezik, mivel a parkot átszelő ösvények gyöngykavics felülete tönkreteszi a magas sarkú cipőket.

A nyertesek közé tartozik a Lakatos lakótelep rendkívül értékes növény állományának rehabilitációs pályázata is. Erre a célra tizenhat millió forintot hívhat le a kerület, az önkormányzat saját forrásaival kiegészítve megújul az öntöző rendszer, ezen kívül kisebb mértékben feljavítják a környék játszótereit és a sportpályákat. A pályázat céljai között szerepel az illegális szemetelés, a konfliktusos ebtartás és a zöld területen való parkolási szokások visszaszorítása is.

A kerület harmadik pályázata viszont, amely a Béke tér környékének a megújítását tűzte ki célul sajnos kiszorult a versenyből, így annak megvalósítása a következő városvezetés feladata lesz.

Szólj hozzá

kossuth tér polgármester szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre