2013. okt 14.

Ughy embereinek bejött az élet - második rész

írta: Lmagazin
Ughy embereinek bejött az élet - második rész

werner.jpgElőző részünkben bemutattuk, hogy milyen kétes ügyek, botrányok és kudarcok tarkították a Városgazda ezévi működését, most szemezgetünk, hogy a vezetők számára milyen prémiumkiírást írt elő az Igazgatóság, melyet régi ismerősünk, Werner Péter vezet. (Werner Péter kerületi portyázásáról ezen a linken tudhat meg többet. Werner a csepeli Városgazda vezérigazgatójaként keresztbe foglalkoztatja a lőrinci fideszes képviselők feleségeit, megbízásokat ad Csomó Tamás kereszténydemokrata alpolgármester várpalotai sógorának, saját érdekeltségű cége pedig a helyi egészségügyi kft-nek könyvel. Most gondolkodjon el, hogy vajon Ughy Attila miért nevezte ki a Városgazda Igazgatóságának élére.)

banyár_1.jpgA Városgazdánál 2013-ban két vezető, Banyár László vezérigazgató és Péntek Tamás gazdasági igazgató kapott prémiumkiírást az Igazgatóságtól. Talán sokan nem ismerik a Városgazda belső életét, mindenesetre általában úgy néz ki, hogy az Igazgatóságba a kormányzó hatalom (jelen esetben a Fidesz) delegálja kizárólagosan a tagokat, míg a Felügyelő Bizottságokba delegáltat jelölhet az ellenzék is. Így utóbbiban számíthat a hatalom esetleg kényelmetlen, a visszásságokat napvilágra segítő kérdésekre.

Ezek után talán senki nem lepődik meg, hogy Banyár László vezérigazgató "bátor" előterjesztése alapján a Felügyelő Bizottság csak írásban szavazhatott a prémiumfeltételek elfogadásáról. Még egyszer, értelmezzük közösen: a vezérigazgató azt kérte az elvileg az ő tevékenységét felügyelő testülettől, hogy minden vita, kérdés, diskurzus nélkül, egy napon belül írásban szavazzon a saját prémiumfeltételeinek megítéléséről. A témára érzékenyek rögtön érzik, hogy itt valami gond van, Banyár nem terjesztheti elő a saját prémiumfeltételeit, valamint azok teljesülésének értékeléséet a FEB részére, ez nem elegáns. Sajnos ez nem csak elegancia kérdése, ez a gyakorlat vélelmezhetően szabálytalan is.

Azonban az is nyilvánvaló, hogy a vezetők prémiumáról szóló előterjesztést kultúrhelyeken nem írásbeli szavazás útján hozzák meg. A Felügyelő Bizottság - amennyiben egy arra alkalmas személy vezeti - kapásból a szemétbe hajítja az írásos szavazás lehetőségét és ragaszkodik a nyílt vitához, biztosítja az alternatív határozati javaslatok megfogalmazását. Mostanság, az Ughy-féle vezetés nem tököl ilyen apróságokkal; ha a vezérigazgató írásban szavaztatja meg az őt felügyelő bizottságot, akkor tegye. Nincs itt semmi látnivaló. (És itt kérünk elnézést, akik bealudtak az előző mondatokon, de hát könyörgöm, ne süllyedjünk már le egy azeri mezőváros szintjére. A Fideszben legalább a minimális alázat legyen már az őt hatalomra segítő kerületi lakosság felé.)

banyár4.jpgTérjünk most vissza magára a prémiumfeltételekre. Banyár László esetében a Városgazda és a leányvállalatok eredményes működése az egyik részfeladat, miszerint érjék el az üzleti tervben rögzített eredményt (MSZE), amely  a tavalyi 65 M ft-os veszteséget követően idén elvileg 4 millió ft-os nyereség lenne. Azt már mondani sem kell, hogy - és itt megint elnézést kell kérni a laikusoktól - ebben az évben is veszteségesre tervezte az üzleti eredményt Banyár, mínusz 13 millió forintra; tehát csak a kapott osztalék hozza egyenesbe a céget. A kiszivárgott hírek szerint a FEB ellenzéki mszp-s delegáltja keményen nekiment a vezérigazgatónak, hogy csak akkor legyen felvehető a prémium, ha az üzleti eredmény is pozitív, de ez nem hatotta meg a fideszes cégvezetőt. Tehát Banyár súlyosan veszteséges üzemi/üzleti eredmény mellett is jogosulttá válik a prémiumra. A prémiumfeladatok tevezésénél még azzal sem lehetett számolni, hogy a képviselő testület kormánypárti tagjai egy helyszíni kiosztású anyagban 600!!! millió forint tagi kölcsönt szavaznak meg a Városgazda Zrt.-nek.

Banyárnak egy másik prémiumfeltétele kapcsán azt kell biztosítania, hogy a cég ebben az évben 6,5 km járdát újít fel, vagy épít. (Itt jegyezzük meg, hogy ez a Mester-éra alatt többszöröse volt a jelenlegi terveknek). Azonban ugyancsak úgy szólnak a belsős pletykák, hogy a szoci feb tag kimondatta volna, hogy csak akkor fogadja el a járdafelújítási programot, ha ez minden műszaki szabványnak megfelel. (Itt szeretnénk jelezni, hogy már mi is kaptunk olyan levelet, hogy nagyon vékonyan aszfaltoznak, és a lakók félnek, hogy ez csak ideig-óráig marad járda.) Azonban ez a javaslat sem ment át.

Banyár mindezen túl előíratta saját magának, hogy ebben az évben új teljesítményértékelési és ösztönzési rendszert kell bevezetnie, valamint egyes intézményfelújítási feladatokat el kell látnia.

A vezérigazgató mindezért a "teljesítményért" az alapfizetésén túl éves jövedelmének 80%-át veheti fel prémiumként, így összesen hozzávetőlegesen 17 000 000 ft-ba kerül a kerületieknek. 

ughy-kucsák_1.JPG

A fideszes éra ezt megelőző éveiben is szokássá vált, hogy brutális veszteségek mellett is sokmilliós prémiumokat vettek fel Ughy emberei. A Városgazda elképesztő eladósodása és vagyonfelélése mellett is dúskálnak a kiválasztottak, miközben az egyszerű melósoktól már gyakorlatilag mindent elvontak, ami adható volt.

Amennyiben Önök nem értenek azzal egyet, hogy egy ilyen botrányokba süllyedt, veszteséges cég menedzsmentje sokmilliós prémiumokat vegyen fel, miközben a kerületi munkavállalóik egyre nehezebb körülmények között dolgoznak, akkor lájkolják és osszák meg a cikket. A nyilvánosság ereje talán ráveheti a józanabb fideszeseket, hogy az Ughy-Kucsák duó vállalhatatlan folyamatokat támogat.

Következő részünkben folytatjuk a premizálásról szóló sorozatunkat...

Szólj hozzá