2013. nov 26.

a növekedve csökkenő adósság

írta: Lmagazin
a növekedve csökkenő adósság

 

cimkep.jpg

Győzelmi jelentésektől, az adósság elleni harcban elért sikerektől zajos a kormány által uralt média mióta előtörlesztéssel visszafizettük az IMF hitelt. Csökken az adósságunk, egyre jobban mennek a dolgok nálunk - sulykolják az emberekbe. Sőt Orbán Viktor a napokban a közszolgálatinak csúfolt M1 műsorában azt volt képes mondani, hogy saját lábunkra álltunk, mi finanszírozzuk a gazdaságot, nő a munkahelyeknek a száma. Szép kis nemzeti dajkamese.

orban.jpg

Ezzel szemben az igazság az, hogy az államadósság a Fidesz kormány hivatalba lépése óta folyamatosan növekszik. Ezt nem az ellenség terjeszti, az Állami Adósságkezelő Központ havi gyakorisággal frissített adatai egyértelműen  bizonyítják. A 2010. május végi, 19.934 milliárd forint összegű adósságunk rohamtempóban nőtt, és ez év júliusára már történelmi csúcspontra jutott. Tartozásunk ekkor 22.474 milliárdot tett ki. És ez az érték a várható törlesztéseink és az új kötvénykibocsátások hatására az év végére alapvetően nem fog változni.

Ez bizony nem piskóta. Ráadásul csak azt a tartozást mutatják a számok, amellyel a hazai és nemzetközi befektetőknek vagyunk adósak, pedig a valós érték sokkal nagyobb. Nem hinném, hogy az érintettek elfeledték volna már a magánnyugdíj pénztári megtakarításaik einstandját. Az Orbán kormány 2.700 milliárd forintot kobozott el az emberektől, amely eltűnt a költségvetés süllyesztőjében. Állítólag ezzel a hatalmas összeggel is az államadósságot csökkentették.

Persze a mindenkori kormányok ugyanúgy (mint az egyéb hitelekkel) ezzel a pénzzel is tartozni fognak, jelesül a nyugdíjasoknak. Hiszen az Orbánék által felszámolt nyugdíjpénztárak helyett is majd az államnak kell megfizetnie azt a 25 %-os nyugdíjhányadot, melyet a magánpénztárak fizettek volna a jogosultaknak. És ez nem is a távoli jövő, már folyamatosan vonulnak nyugdíjba emberek, akik jogosultak lennének a magánnyugdíj pénztári kifizetésekre.

Ha valóban igaz lenne a kormányzati propaganda, hogy a Fidesz kormány komolyan vette az adósság elleni harcot, nem vett fel új hiteleket, és a nyugdíjpénztárakban 20 év alatt felhalmozott megtakarításokat tényleg hiteleink törlesztésére fordította volna, adósságunk ma alig lenne több 17.000 milliárdnál. Az igazság azonban más. Orbánnak az adósságot három és fél évi kormányzással, amint azt a fenti számok bizonyítják, 5.200 milliárd forinttal, azaz a váltáskori összeg több mint negyedével sikerül felduzzasztania. Ez világbajnoki teljesítmény, adósságunk ilyen „csökkentése” valóban megérte a harcot.

Persze most, hogy a „sikeres harc” megvívása eredményeként minden egyes magyar állampolgárra fél millió forinttal nagyobb adósság jut, mint korábban (beleértve a kisdedeket és aggastyánokat is), a dolognak még nincs vége. A szorgos kétharmad a parlamentben éppen elfogadni készül az ország 2014. évi költségvetését. A költségvetés egyenlege – nem fogják elhinni – kereken ezermilliárd forintos hiányt tartalmaz, azaz újabb óriáshitellel, fejenként további százezer forintot meghaladó újabb adóssággal leszünk jövőre megterhelve. Persze szigorúan az államadósság elleni harc szellemében.

De sose aggódjanak! Bizonyára megkapjuk majd az újabb nemzeti dajkamesét, miért is jó ez nekünk valójában. Örömmel el is hinném, ha az adósságot nem kéne visszafizetnünk.

Szólj hozzá