2013. nov 30.

Nem ingyenesek a 12 ezer forintos gyermek előadások

írta: Lmagazin
Nem ingyenesek a 12 ezer forintos gyermek előadások

Doc - 10-9-13, 9-21.jpgEzúttal a vs.hu dolgozta fel a pestszentlőrici fideszes rejtélyt, hogy mitől kerül 12 ezer forintba egy gyermek előadás, amiért "nem fizet senki". Vagy mégis fizet valaki? Nos úgy tűnik a kerület kormánypárti képviselője, Kucsák László által idehozott produkció nem más, mint egy kisdiákok mögé bújtatott hatalmas közpénz lenyúló gépezet. Az Orbán kormány hivatalba lépése óta az állam az éves jegyárbevétel 80 százalékáig dotálja a neki tetsző előadóművészeti intézményeket a vállalkozások által felajánlott társasági és osztalékadó (TAO) terhére. 2012-ben a színházak ebből a forrásból csaknem 12 milliárd forinthoz jutottak!

A támogatás igényléséhez a kedvezményezettnek vagy a saját maga által kibocsátott számlákkal kell igazolnia a bevételt, vagy ha más árusítja a jegyet, akkor annak az értékesítőnek kell hitelesen, vagyis cégszerűen, aláírással és bélyegzővel igazolnia a nézőszámot és a jegybevételt.

A lehetőség 2012-ben olyannyira vonzó volt az előadóművészek számára, hogy esetenként meglepő igénylések érkeztek. A színházak egzotikus helyszíneken, Azerbajdzsánban, Mexikóban tartottak bemutatókat, és az ottani bevétel alapján igényelték az állami dotációt. Ennek kiküszöbölésére idén tavasszal módosítottak is a törvényen, és már csak az Európai Unió területén tartott előadások számolhatóak el. A papíron kimutatott árbevételen viszont megmaradt a 80 százaléknyi tiszta haszon az állami támogatásból.

A tánciskolások előadásait szervező Kamarabalett Közhasznú Nonprofit Kft. sokat keresett ezen a támogatási formán 2012-ben. A társaság 225 millió forintos árbevételét az állam 174,7 millió TAO-forinttal fejelte meg. A Kamarabalett néhány éve vált ki a Madách Musicalből, tulajdonosa Süle Éva, akinek lakcíme a cégbírósági adatok szerint megegyezik Sárközi Gyuláéval - nyomozta ki a vs.hu

A TAO-igényléseket nyilvántartó Előadóművészeti Iroda, amely a Nemzeti Kulturális Alap hivatala, éppen ezekben a hetekben tart helyszíni ellenőrzést 20 színháznál és művészeti társaságnál, hogy megvizsgálja, jogosan igényelték-e az állami támogatást. A Kamarabalett az előzetes ütemezés szerint november 11-12-én esett át ezen. Az Iroda még nem válaszolt a VS.hu megkeresésére. Azt kérdeztük az ellenőröktől, hogy tudomásuk van-e az ingyenes előadások 12 ezer forintos jegyeiről.

Szerkesztőségünk örömmel közzétenné az ügy által kavart hullámok miatt most zavartan hallgató Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő véleményét azzal kapcsolatban, hogy volt-e tudomása arról, hogy az általa "jutányosnak" nevezett előadások tulajdonképpen az állami források megcsapolását szolgálják.

Ezen túlmenően várnánk a képviselő úr megerősítését is az abban, hogy minden rosszízű pletyka ellenére neki semmiféle anyagi előnye nem származott az egészből.

Szólj hozzá

fidesz átverés xviii pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló