2014. jan 05.

Milyen érdeke fűződik Ughy Attilának a devizahiteles családok tönkremeneteléhez?

írta: Lmagazin
Milyen érdeke fűződik Ughy Attilának a devizahiteles családok tönkremeneteléhez?

Sokak számára a múlt ködébe vész, de segítünk emlékezni: a sok százezer magyar család tönkremenetelét előidéző devizahitelezést Ughy Attila többszörös szavazatával támogatta. De miért állt ki Ughy a devizahitelek mellett?; lássuk a tényeket.

ortor.jpg

Az Orbán kormány 2001-ben elérkezettnek látta időt, hogy bevezesse a devizában történő gazdasági műveleteket, kiszolgáltatva az ország gazdaságát a külső körülményeknek. Varga Mihály akkori pénzügyminiszter, jelenlegi gazdasági miniszter így érvelt a devizaliberalizáció és a devizában végezhető gazdasági műveleteket lehetővé tévő törvénytervezet mellett: 

"A devizaliberalizáció következtében módosulnak a törvénynek az adófizetés módját előíró szabályai. A külföldön történő számlanyitás szabadságára tekintettel rendezni kell, hogy az adót belföldi bankszámláról és forintban kell teljesíteni. Magyarországon a forint továbbra is a törvényes fizetőeszköz. Ennek megfelelően az adóhatóság sem utal ki devizában, és nem teljesít kiutalást külföldi bankszámlára. Csak a jogszerűen teljesített fizetésekre igaz a fizetés időpontjára vonatkozó hatályos rendelkezés, amely a teljesítés időpontját az adózói bankszámla megterhelésének időpontjával azonosítja. Az előírásoknak meg nem felelő módon teljesített adófizetések esetében a befizetés időpontjának az adóhatóság számláján történő jóváírás minősül.

A forint konvertibilissé válása következtében a belföldi adózók is köthetnek ügyletet devizában, ezért a forgalmiadó- és a fogyasztásiadó-elszámolások során tisztázni kell, hogy az adófizető és a visszaigénylő ugyanazon a napon érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamot köteles alkalmazni." (Varga Mihály, Orbán pénzügyminisztere, 2001)

Látható, az Orbán által személyesen támogatott  jogszabály tette lehetővé a családok devizában történő eladósodását. Az előterjesztésben szó sem volt középárfolyamról, meg az árfolyamkockázatok mérsékléséhez, Orbánék egyszerűen szabadon engedték a bankokat, a lízingcégeket.

ughy.JPGUghy Attila már ekkor is a Fidesz szekértolója politikusa volt, így nem lepheti meg az olvasókat, hogy nem szavazott Orbán javaslata ellen, de feltételezhetnénk hogy legalább távol maradt, vagy nem szavazott az eszetlen pénzügypolitika mellett. Ughy nemhogy tiltakozott volna, hanem több fórumon is kiállt a devizaliberalizáció és a devizahitelezés mellett. 

Bizottsági tagként, egy nem egészen 3!!!! perces ülés keretében a Fidesz-Kisgazda kormánypárti képviselők átverték a javaslatot, így szabaddá vált az út, hogy a jövőben családok százezrei vállaljanak pénzügyileg életveszélyes kockázatot.

Ezt követően Ughy, mint a Fidesz képviselője boldogan szavazta meg a devizahiteles jogszabályt. Ettől a ponttól, valamint Járai gyalázatos jegybankelnökségétől kezdődött a magyarok kilátástalan vergődése a devizahitelezés csapdájában. Vicces, de a korabeli MIÉP-es képviselők is megszavazták a törvényt, többek között a már elhunyt Csurka, az ifj. Hegedűs püspök, vagy a Parlament mostani Jobbikos alelnöke, Balczó Zoltán is. Az MSZP egyöntetűen elutasította a devizahitelezést lehetővé tevő jogszabályt. 

Ezek után nem ártana, hogy a többszörös álláshalmozó, volt üzlettársait jól fizető állásokba helyező Ughy nyilvánosan bocsánatot kérne minden kerületi devizahiteles családtól és vállalkozástól korábbi, emberek százezreit kilátástalan helyzetbe hozó politikai döntései, és pártjának napi szintű hazugságáradata kapcsán.

 

Szólj hozzá