2014. már 01.

Orbán, a "munkahelyek megmentője"

írta: Lmagazin
Orbán, a "munkahelyek megmentője"

cimkep.jpg

A kormány éppen azon dolgozik, hogy újraindítsa a vájárképzést, modern bányászatot hozzon létre, felélesztve a valaha nemzetközileg is elismert honi bányakultúrát.” Ezt miniszterelnökünk Ózdon, a hajdani kohászati üzemek romjain ecsetelte hallgatóságának a minap. Ne tessék ijedezni, nem leszünk megint a szén és acél országa! Választási kampány van és mi mással is etethetné Ózdon a miniszterelnök a még esetleg hiszékeny választókat, mint a bányák újranyitásával.

Annyira azért óvatos volt, hogy nem az acélgyártás újraindítását ígérte, hiszen hasonló témával már felsült Dunaújvárosban. Ősszel, mikor a vasmű tulajdonosai piaci nehézségeik miatt jelentős létszám leépítési szándékokról tájékoztattak, rögtön meglebegtette a kormány a vasmű állami tulajdonba vételét. Dehogy akarták ők a jelenleg veszteségesen működő üzemet megvenni. Fél évvel a választások előtt mutatni akarták a dunaújvárosiaknak: lám, bölcs, gondoskodó vezetőnk nem hagy benneteket az út szélén, még az államosítástól sem riad vissza az érdeketekben. Aztán tettek egy komolytalan vételi ajánlatot a vasműre, amit persze nem fogadtak el, és a téma feledésbe merült.

Ha még emlékeznek milyen „sokat is tett” a Fidesz-kormány a kerületi munkahelyek ezreinek megmentése érdekében. Gyakorlatilag semmit! Hagyták a Malévet úgy csődbe menni, hogy meg sem próbálkoztak egy új vállalkozás szervezésével, amely legalább részben átvehette volna a tevékenységet és a képzett munkavállalókat. Vagy ott volt a Lőrinci Hengermű esete. Tudnak-e valami halovány elképzelésről, tényleges lépésről, intézkedésről, amit a kormány tett volna a munkahelyek megtartása érdekében? Ugye nem? Na ja, a kerületet sújtó sajnálatos esemény idején a választások még messze voltak, még ígérni sem tudtak, akartak semmit. Gondolták, rövid a választó emlékezete, majd elfelejti a dolgot.

Visszatérve a bányák újranyitására, vajon hol hasznosíthatnák nagy tömegben a kitermelt szenet? Éppen abban a szituációban, mikor Orbán lepacsizta Putyinnal a Paksi Atomerőmű jelentős bővítését. Az erőmű megnövelt kapacitásai a nap jelentős szakaszaiban áram túltermelést eredményeznek, az egyéb időszakokban pedig gyors reagálású, a terhelés függvényében jól szabályozható kiegészítő (gáz) erőművekre lesz szükség, a szénerőművek erre egyáltalán nem alkalmasak.

Akkor talán a nagy fővárosi hőerőműveket fűtenénk barnaszénnel, ami a kedvezőtlen időjárási körülmények között keletkező szmog miatt a város megbénulását eredményezné? Vagy háztartások tízezreit állítanánk vissza szénfűtésre? Aligha. A bányanyitásokról szóló kijelentés így minden valós alapot nélkülöz, dajkamese, egyenesen kimondva választási hazugság.

Szólj hozzá