2014. ápr 02.

Orbán Viktor gátlástalansága

írta: Lmagazin
Orbán Viktor gátlástalansága

rubel2.jpg

Hiába ígérte meg Lázár János, hiába mondogatták a Fejlesztési minisztériumban, hogy nem kell aggódni, az ország jövőjét befolyásoló, azt jelentős részben meghatározó paksi hitelszerződésről az országgyűlés fog dönteni.

Finoman fogalmazva, az erről szóló fogadkozások nem bizonyultak hitelesnek. A Paksi Atomerőmű bővítésének titokban, kutyafuttában előkészített, minden részletében titkolt projektjét eddig is értetlenség és felháborodás övezte. Úgy döntött el a kormány az országgyűlés fideszes többségének utólagos támogatásával egy összességében négyezer milliárd forint értékű projektet, hogy annak magalapozottságáról, a finanszírozás mikéntjéről, a beruházás megtérüléséről semmiféle komoly megalapozó számítások nem készültek. Vagy ha lennének ilyenek, azokat eddig senkinek nem mutatták meg.

A megvalósításhoz felvenni tervezett, az államadósságot jelentős mértékben megemelő orosz állami hitel részleteiről is az orosz sajtóban megjelent információkból értesülhetett az ország közvéleménye, illetve maguk a parlamenti döntéshozók is. Az információk kiszivárgását követően hangzottak el az ígéretek, hogy a hitelszerződésről azért az országgyűlés fog dönteni. Hát nem így történt. Lázár János a magyar kormány felhatalmazásával és nevében nagyhirtelen aláírta a hitelmegállapodást. Néhány nappal mandátumának megszűnését megelőzően a kormány önhatalmúan eldöntötte a kérdést. Ilyen szituációban normálisan működő demokráciában már egy többszázmilliós kötelezettséget sem szokásos felvállalni, nemhogy egy több ezer milliárd forintosat.

A Fidesz, pontosabban Orbán Viktor azonban másként tekint a demokráciára. Úgy gondolja a 2010-ben kapott felhatalmazás korlátlan hatalmat ad számára, és ezzel nem szégyen élni, sőt visszaélni. Saját híveivel, pártjával szemben is ugyanezt az elvet alkalmazza, hiszen a döntéseket egy személyben ő, jobb esetben egy igen szűk csoport hozza meg, a Fidesz frakció is többnyire csak a központi utasítások engedelmes végrehajtója és biodíszlete.

Ha valaki tehát meggyőződése, egyéni érdeke, vagy érzelmei alapján úgy dönt, hogy néhány nap múlva netán a Fidesz képviselőjelöltjére, vagy a Fidesz-KDNP pártszövetségre adná a szavazatát, az jobb ha tudja, Orbán önkényuralmára szavaz.

Szólj hozzá