2014. ápr 09.

A fegyverbarátság vége?

írta: Lmagazin
A fegyverbarátság vége?

osszefogas_kormanyvaltas_esely_mindenkinek_560.jpg

Még véget sem értek a választások, a Kormányváltók választási szövetsége máris elporladni látszik. A szövetséget alkotó pártok természetesen nem örök hűséget fogadtak egymásnak, szövetségük a választási rendszer őket sújtó, antidemokratikus átalakításának kényszeréből született. Azonban bizonyos tekintetben mégis csak egymásra vannak utalva. A listán elért eredmények alapján ugyanis az Együtt PM pártszövetség és a Demokratikus Koalíció Pártja egyaránt négy-négy mandátumot kapott, ami az országgyűlési frakció magalakításához édeskevés. Pedig a saját frakció megalakítása a politikai továbbéléshez igencsak szükséges. Ha nincs frakciója, súlytalanná válik a képviselő is és pártja is az országgyűlésben.

Lehet elkeseredni az eredmények láttán, lehet azt gondolni, egyedül biztosan jobb eredményt értünk volna el, nem kérünk az együttműködésből tovább. A választóik érdekében azonban nem mondhatnak le a sikeres politizálás tárgyi feltételeiről! Kutya kötelessége a szövetség minden tagjának, hogy a társakat ebben segítse, és azok ezt a segítséget elfogadják! A választóik iránt érzett felelősség is erre kötelezi őket. Nem kell megalkuvó módon olyan kompromisszumokat kötni, melyek elveikkel nem férnek össze! Elfogadhatják a frakcióalakításhoz szükséges - a társak által kötelezően felajánlandó - személyi támogatást úgy, hogy sem a frakcióba kerülő képviselőt, sem a frakciót ne kösse a frakciófegyelem azokban a kérdésekben, ahol elvi különbségek vannak a frakció többsége, és a frakcióba integrált képviselő között.

Nem kell várni a felkérésekre, ahogyan ezt Fodor teszi! Ha nem érzi kötelességének, hogy önként ajánlja fel támogatását, ne is számítson arra, hogy bármely tegnapi szövetségese a májusi választáson is a hátán viszi be a liberálisok jelöltjét az Európai Parlamentbe!

Meg kell tenniük ezt a személyi felajánlást a szocialistáknak is, még ha úgy gondolják, bizonyos tekintetben jövendő politikai ellenfelüket erősítik majd azzal, ha most segítséget adnak a frakcióalakításhoz. Attól tartok, a nagy kérdések tekintetében azonosan gondolkodó minden pártnak a következő négy évben jelentős erősödésre lesz szüksége ahhoz, hogy az ország visszatérhessen a normális, demokratikus működéshez. És ebben ma nem szabad méricskélni az egymáshoz képest mért erőviszonyok tizedszázalékos módosulásait. Mert ha ezt teszik, 2018-ban majd kapkodhatnak megint egy ideiglenes, a győzelemre esélytelen új szövetség összerakása érdekében.  

Szólj hozzá