2014. máj 21.

május 25. Európa Liga meccs

írta: Lmagazin
május 25. Európa Liga meccs

eufoci.jpg

 

Kevés szó esik a médiában az Európa Parlamenti választásokról. Mintha semmi tétje sem lenne. Pedig van, nem is kicsi. Egyszerűen összefoglalható: arról dönthetsz, Orbanisztánban, vagy európai értelemben vett demokráciában akarsz-e élni. Látszatra Orbanisztán is demokrácia. Igaz, focialista demokrácia (a találó név az internetről ered) melynek szabályai olykor jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Itt egy mértékadó csapat játszik – a nemzeti, az összes többi nemzetellenes, és a partvonalon kívülre szorul. A játékszabályokat a nemzeti csapat tulajdonosa, a focialista demokrácia névadója írja, illetve írja át bármikor – tetszése és érdekei szerint. A szabályok csűrés-csavarásával akár olyan helyzet is előállhat, hogy a „nemzeti csapat” mindössze 26 %-os tetszési index birtokában is korlátlan felhatalmazást kaphasson bármire.

A focialista demokrácia polgárai persze egyenlőek, de vannak (a kiválasztottak,) akik még egyenlőbbek náluk. Esetükben a játékszabályok áthágása is bocsánatos bűn, kivéve, ha akciójuk a csapat tulajdonosának érdekeit sérti. Ilyenkor könnyen a vádlottak padján találhatják magukat egy bundaügy, vagy akár kémper vádlottjaként. És mire tisztázni tudják magukat az esetleges koholt vádak alól, rég lejárt a szavatosságuk. Ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy mi történhet a „nemzetellenes” csapatok játékosaival, vagy törzsszurkolóival.

Orbanisztán emberei elfoglalták majd az összes hangosbemondót a pályákon. A nemzeti csapat sikerét harsogják. Magyarország mindenben, mindenkinél jobban teljesít. Csak azt nem értem akkor miért fociznak le bennünket könnyedén a lengyelek, vagy még a szlovákok is. Nem függünk már senkitől és semmitől sem, sikeresen csökkentjük az adósságunkat. Ami éppen most emelkedett soha nem látott magasságokba. Mindenkinek lesz legalább közmunkája – mondja a nemzeti csapat gyúrója, s a mondatból egyre inkább kikopni látszik a „legalább” szó. A szurkolók harmadának már a meccsjegyre sem telik, máról holnapra tengetik az életüket, reményük sincs a felemelkedésre. Orbanisztán nem ismer kegyelmet, itt a tehetőseknek nyújtanak támogatást.

Biztos vagyok benne, hogy Magyarország lakosainak többsége a valódi, az európai demokrácia híve. De ezzel ország-világ előtt szembesíteni is kell Orbanisztán vezetőjét. Ezért fontos, mondhatnám életbe vágó, hogy minél többen kinyilvánítsák akaratukat a május 25-i Európa Parlamenti választáson. Ezen a választáson szerencsére még nem a focialista demokráciában meghatározott szabályok uralkodnak, így az valódi választási lehetőséget biztosít a polgárok számára. Éljetek hát ezzel a lehetőséggel. Menjetek el és biztassatok erre mindenki mást az ismeretségi körötökben!

Mert ha nem mentek el, majd elmennek mások – de máshová. Ha a reménye is eltűnik annak, hogy belátható időn belül normális országban élhessünk, a jelenleginél is egyre többen igazolnak majd át a Bundesligába, az osztrák bajnokságba, vagy a Premiership-be, illetve gyarapítják az ezekben a ligákban játszó csapatok törzsszurkolói gárdáját. Ennek pedig végzetes következményei lehetnek az Orbanisztánban élőkre, akár tetszik nekik az itt uralkodó rendszer, akár nem.

 

 

 

Szólj hozzá