2014. máj 27.

szabadság vagy felszabadulás?

írta: Lmagazin
szabadság vagy felszabadulás?

sz-tér-tüntetés.jpg

Minden tiltakozás ellenére konok módon épül a német megszállás áldozatainak emlékműve a Szabadság téren. A legváltozatosabb eszközöket felvonultató tüntetők már a tér nevének megváltoztatására is tettek népi kezdeményezést. Magyarországnak a második világháborúban és a holokausztban játszott szerepe tisztára mosását is szolgáló emlékmű miatt a „Hazugság tér” elnevezést javasolták, pedig lenne egy logikusabb következtetés is.

Ha a második világégésben Magyarország nem a fasiszták szövetségese és kiszolgálója, hanem valóban csak vétlen áldozat volt, akkor a fasiszta csapatok kiűzésének napja, 1945. április 4-e valóban a szabadságot, a megszállás és az elnyomás alóli felszabadulást hozta el az országnak. Ez esetben a német megszállás áldozatainak emlékműve jogosan állhat - a brit és az amerikai légierő támogatásával - a fasiszták kiűzésében oroszlánrészt vállaló vörös hadsereg hősi emlékművének szomszédságában, és a tér akár viselhetné a Felszabadulás tér nevet is. Lehet, hogy a kormány a tiltakozás tárgyát képező új emlékműhöz való ragaszkodásával a történelem ilyen irányú újraértékelését szeretné tudatosítani?

Az épülő emlékművel kapcsolatban az Interneten persze számos geg jelent meg, ezek legfrappánsabb példányai Proli Depp mikroblogján láthatók.

tumblr_n2nnwhiVRW1qai089o5_r2_1280.jpg

Szólj hozzá