2014. jún 04.

6 pontos javaslat a csatornázás körüli anomáliákra.

írta: Lmagazin
6 pontos javaslat a csatornázás körüli anomáliákra.

szs polg hiv kicsi_1.jpg

A csatornázási munkálatok körül kialakult káosz kezelésére tett javaslatot az ellenzék. Szaniszló Sándor, a szocialisták polgármester jelöltje hat pontban foglalta össze javaslataikat.

Nem múlik el nap, hogy szerkesztőségünk ne kapna elkeseredett, vagy felháborodott hangú leveleket a kerület lakóitól. A lakossági levelekben megírt problémák mindegyike fejetlenségre, szervezetlenségre vezethető vissza. A város jelenlegi vezetői minden jel szerint nem akarnak tudomást venni a problémákról. A kerületi szocialista párt facebook oldalán megjelent javaslat üde színfolt a botrányok erdejében. 

Az alábbiakban ismertetjük a Szaniszló Sándor által jegyzett javaslatokat.

A kivitelezés gyakorlata sajnos nagyon sok esetben az, hogy az érintett lakók csak aznap, vagy jó esetben egy nappal korábban tudják meg, hogy másnap már nem tudnak be, illetve kihajtani ingatlanjaikból. A helyzet tarthatatlan. Korábban számos ígéretet kapott a kerület arra vonatkozóan, hogy minden érintettet időben értesítenek. Az idő azt bizonyította, hogy a gyakorlatban ez nem így történik.

 

1. Javítsuk a lakosság tájékoztatását. 
Azt javasoljuk, hogy minden héten péntekig készüljön írásos tájékoztatás arról, hogy a következő hétben milyen munkálatok és elterelések várhatóak. Ezek jelenlenek meg térképes formában is.

A kerületben közlekedők mindannyian tapasztalhatják, hogy naponta változnak a különböző forgalmi terelések. Lassan már nincs olyan kerületi autós, aki legalább egyszer nem futott bele zsákutcába, vagy indokolatlan forgalmi dugóba. Ezek mindegyike megelőzhető lenne átgondolt tervezéssel és megfelelő tájékoztatással. Gondoljunk csak bele a legegyszerűbb példába. Számos oktatási intézmény körül zajlanak ma munkálatok. Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés. Ezeket miért nem lehetett a nyári szünetre időzíteni, amikor sokkal kisebb felfordulást okoztak volna? 

2. Ésszerű forgalom tereléseket!
A jelenlegi kaotikus forgalom terelések helyett egy szakemberek és a helyi lakosság tapasztalatát is magába foglaló forgalomterelési terv készüljön el. 

Mindennapos bosszankodásra ad okot, hogy a kivitelezők a munka során és azt követően hetekig, de nem egy esetben hónapokig otthagyják az építési területeket. Itt rengeteg törmelék, kátyú, és egyéb a közlekedőkre veszélyes tárgy marad az utcákon. A kerületi gumi és futómű szervizek minden bizonnyal örülnek ennek a hanyagságnak, de a kerületi autósok, és biciklisek biztos nem.
3. Minimalizáljuk a károk bekövetkezésének esélyét.
Javasoljuk, hogy az önkormányzat szakhatósága minden hétköznap vizsgálja felül az érintett útpályákat, és gondoskodjon azok ideiglenes rendezésről, kátyúk, lyukak eltüntetéséről

A kivitelezés zajjal és porral jár. Az ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az önkormányzat vezetése számára a csatornázási feladatokból csak a kommunikáció a fontos. Ha nem így lenne elképzelhetetlen lenne az a pestszentimrei példa, amikor is hétköznap még éjfélkor is dübörögtek az utcában az úthengerek A lakóktól azonban úgy tudjuk, a munkák befejezését követően sincs nyugalom. A megnövekedett forgalmat és a felfordulást a tolvajok is szeretik kihasználni. A nyári meleg napok beálltával egyre többen fogunk nyitott ablaknál aludni. Ezért megkerülhetetlen a kivitelezéssel érintett területek éjszakai őrzése. 5 milliárdból biztosan futná rá. (Legfeljebb kicsit kevesebb lenne az osztalék Felcsúton)

4. Legyen meg a munkának, és a nyugodt pihenésnek is ideje!
Határozzuk meg azokat az időpontokat, amelyek között a csatornázást végző vállalkozók munkát végezhetnek. Javaslatunk, hogy a munkavégzést korlátozzuk a hétköznapokon 07,30-17,30 közötti időszakra. Ezt követően azonban meg kell teremteni a munkavégzéssel érintett területek őrzés - védelmét.

A csatornázás utáni helyreállítás során Gántról, az Orbán-bányából származó mészkő zúzalékot terítenek az útpályára. Ez köztudomásúlag porzik. A nyári meleg száraz napok beköszöntével rossz belegondolni, hogy a sokszor hetekre aszfaltozás nélkül ott hagyott utcákban mekkora mennyiségű szálló port fognak belélegezni az ott lakók. Arra külön fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy napokon belül beköszönt a nyári szünet az iskolákban. Így sok gyermek lesz kitéve a szálló por okozta egészségkárosodásnak.

5. Pormentesítsünk - indítványozzuk, hogy a munkálatoknál felhasznált gánti mészkőzúzalékot folyamatosan locsolja a kivitelező.

Köztudott, hogy minden kivitelezés során keletkeznek viták, és sajnos károk is. Ezek akkor is így lennének, ha az önkormányzat vezetése jó gazda módjára járna el a projekt körül. (Ez köztudomásúan nincs így). Álláspontunk szerint az önkormányzatnak ebben a helyzetben kötelessége felállítani egy olyan vitarendező testületet, amely keretet teremt arra, hogy a lakosságnál keletkező károkat a kivitelezőkkel és a beruházókkal szemben megfelelő keretek között érvényesíteni lehessen. 

6. Tereljük keretek közé a vitákat.
Javasoljuk, hogy a munkálatok során okozott károk kezelésére az önkormányzat hozzon létre egy vitarendezési testületet. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a kivitelezésben részt vevő vállalkozók bevonásával létrehozzunk egy kártérítési alapot, amelyből rendezhetőek lesznek a kivitelezés során a lakosságnak vagy a közösségnek okozott károk.
Szólj hozzá

polgármester szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre