2014. júl 12.

Kiemelt XVIII. kerületi kapitányságért lobbiznak

írta: Lmagazin
Kiemelt XVIII. kerületi kapitányságért lobbiznak

szs pol hiv 9 kicsi.jpgHivatalos formában is felvették a kapcsolatot a néhány napja kinevezett budapesti főkapitánnyal a XVIII. kerületi szocialista képviselők. Szaniszló Sándor, polgármester jelölt beadványát a kezdeményezés közérdekűségére tekintettel - szurkolva annak sikeréért - változatlan formában közreadjuk.

 

Budapesti Rendőrfőkapitányság

Bucsek Gábor rendőr főkapitány, dandár tábornok úr részére

Tisztelt Főkapitány Úr!

A Fővárosi Közgyűlés előtti bemutatkozásakor arra a kérdésemre, hogy a rendkívül módon leromlott közbiztonsági mutatók javítása érdekében lát-e lehetőséget a XVIII. kerületben egy kiemelt kapitányság létrehozására azt a választ kaptam Öntől, hogy megvizsgálja a helyi bűnözési kimutatásokat és ennek megfelelően tesz javaslatot a továbblépés érdekében.

Tájékoztatom, hogy Pestszentlőrincen az utóbbi néhány évben drámai módon elharapózott a bűnözés, a korábbi évek relatív eredményei, amelyek a helyi lakosság nyugalmát közmegelégedésre biztosították, mára szertefoszlottak. A XVIII. kerületiek biztonság érzetében alapvető fontosságú volt a rendőrség és az önkormányzat példa értékű együttműködése, amelyben a városháza átlagosan 120 millió forint éves támogatással, a lakótelepek köztéri kamera rendszerének kiépítésével és egy közösen fenntartott Városőrséggel vett részt. Sajnálatos módon az önkormányzat jelenlegi vezetése a támogatásokat lefelezte, a térfigyelő rendszert hagyta elavulni, a Városőrséget pedig 2011-ben felelőtlenül feloszlatta.

Az önkormányzati támogatások elapadásával egyidejűleg a részben a környező településeken élő bűnözők rászabadultak a XVIII. kerületre, ezzel a helyzettel az állandó ember és eszközhiánnyal küszködő helyi rendőrség nem tudta felvenni a harcot. Az elkeserítő helyzet bemutatására idéznék kerületi kapitány 2013-as beszámolójából, amely szerint 3883 bejelentett bűncselekmény történt. Ebből 2217 lopás, 417 lakásbetörés, 183 gépkocsi ellopás, 286 rablás, rongálás és testi sértés. Ami viszont kifejezetten döbbenetes és teljességgel elfogadhatatlan, hogy a bűncselekmények 80%-a felderítetlen maradt, de a gépkocsi lopások és lakásbetörések tekintetében mára száz esetből a rendőrök mindössze egyszer képesek elfogni a tetteseket!

Meggyőződésem, hogy ebből a helyzetből az jelentene kiutat, ha Pestszentlőrincen kiemelt kapitányság alakulna, amely magasabb szintű felszereltséggel és a jelenleginél több rendőr járőrrel eredményesen tudná kiszorítani a bűnözőket a kerületünkből.

Kérem Főkapitány Úr szíves közbenjárását a városrészünk közbiztonságának ismételt megteremtésében, egyúttal kérve, hogy a meghozott intézkedéseiről tájékoztasson.

Főkapitányi kinevezéséhez nagyon sok szakmai sikert kívánok, tisztelettel

Szaniszló Sándor

fővárosi képviselő, XVIII. kerületi polgármester jelölt

Szólj hozzá

polgármester közbiztonság szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre