2014. júl 23.

Rodingban járt a XVIII. kerületi Liederschatz kórus

írta: Lmagazin
Rodingban járt a XVIII. kerületi Liederschatz kórus

2014 München-Roding VÁLOGATOTT1.jpgIsmét Németországban járt a XVIII. kerületi Liederschatz kórus Sajnos  Fideszes városvezetőink már nem túl szívesen látott vendégek német testvér városunkban Rodingban, ugyanakkor  a civil kapcsolatok tovább erősödnek. Nagy érdeme van ebben Lelkes Gáborné Hajninak (volt rodingi kapcsolattartó), mert most is önzetlenül vállalt oroszlánrészt  a turné megszervezésében.  A Németszármazású Polgárok Egyesületének idén nyolc éves kórusa már harmadszor utazhatott Bajorországba fellépésre és ez alkalommal két különböző városba is. 

Az utazás igen emlékezetes marad a kórusnak, hiszen első fellépésük 2014. július 10-én, a nevezetes müncheni Hofbräuhaus cimertermében volt, a müncheni Bajor-Magyar Fórum ez évi közgyűlése alkalmával rendezett ünnepségen. Műsoruk a közismert bajor köszöntővel indult: „Wir wünschen dir viel segen” énekelte a kórus, majd öt hangulatos, magyarországi német népdalt adtak elő, végül pedig a „Tief drin in Böhmerwald” és a „So lang der alte Peter” Münchenben népszerű dallamai következtek. Ezeket a közönség már a kórussal együtt énekelte. Műsoruk után két magyar népdal is elhangzott, melyeket Dr. Hollósi Mihály, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnöke klarinéton és Balogh József tárogatón kísért.
A következő nap viszont már egészen más jellegű zenedarabokat kellett előadnia a kórusnak, hiszen a XVIII. kerület testvérvárosába, Rodingba utaztak tovább, ahol templomi koncerten léptek fel. A helyi Vokalensemble Hubert Velten kórus vezetőjének, Holger Kruschina atyának a meghívására, 2014. július 11-én este közös koncertet adtak a megkapó szépségű Heilbrünnlkirche-ben. A Liederschatz kórus, a német nemzetiségi hagyományőrzés keretén belül, 2010 karácsonya óta kezdte repertoárjába venni az egyházi dalokat és ma már több mint 70 dal közül tudnak válogatni a különböző egyházi ünnepekre. A koncert végén a vendéglátó férfikórussal közösen előadott ének csodálatos élmény volt a nagy többségében nők alkotta kórus számára. A közös éneket a Liederschatz kórus vezetőjének, Nagyné dr. Szabó Zsuzsannának kellett kiválasztani és Franz Schubert Zum Sanctus című négyszólamú műve jó választásnak bizonyult. A koncert után közösen elfogyasztott vacsora alkalmával, mintegy felelgetve egymásnak, sok szép német dal elhangzott még, többet pedig, mindnyájuk nagy örömére, közösen is énekeltek.

Kattintásra galéria nyílik.

Szólj hozzá