2014. dec 05.

Szégyelljék magukat!

írta: Lmagazin
Szégyelljék magukat!

5307_0.jpg

Pestszentlőrincen 2014. október 12-én a kerület polgárai többséget, így bizalmat szavaztak Ughy Attila fideszes polgármesternek és a képviselői helyek többségét is a jobboldal szerezte meg. Azóta megalakult az önkormányzat, és kialakították a testületi döntések előkészítésére hivatott bizottságokat is.

A demokrácia íratlan törvénye, hogy a bizottsági helyeket, és azok vezetését a választók akaratát tükröző arányban osztják el. 1994-98-ban, amikor az MSZP-SZDSZ a parlamentben a mandátumok 72%-át szerezte meg, a demokrácia kiszélesítése, a társadalomban kifejezésre jutó, a kormánypártokétól ellentétes vélemények nyilvánosságra kerülésének segítése érdekében a választásokon leszereplő kis pártok frakcióinak a súlyuknál nagyobb részt biztosítottak. Több parlamenti bizottsági helyet, elnöki, elnökhelyettesi pozíciót kaptak. Nem gusztálták, hogy ki jobb jobboldali és ki kevésbé az. A győztesek gesztusa volt ez, a demokrácia ünnepe és eredménye.

A pestszentlőrinci önkormányzatban mindeddig az az elv érvényesült, hogy a politikai erők a helyi választáson elért eredményük, súlyuk arányában részesedtek a városi döntéseket segítő bizottsági tagsági és vezető helyekből. Ughy Attila 2014-es választási győzelmétől megrészegülve úgy döntött, hogy a baloldali képviselőknek egy-egy tagságot leszámítva semmi keresnivalója a bizottságokban, azok élén különösen nem. Azért nem, mert rossz néven vette, hogy a baloldal a kampányban tette a dolgát. Nyilvánosságra hozott minden olyan ügyet, amellyel kapcsolatban a korrupció, a visszaélés gyanúja fölmerülhetett. Ezt Ughy Attila nem nézte jó szemmel, és most győztesként tort ül azokon, akik vele szemben hívták fel a figyelmet a visszaélésekre, illetve azok gyanújára. Arra például, hogy Ughy Attila a mai napig nem adott elfogadható magyarázatot arra, hogy reprezentációs kiadásairól miért nem kért ÁFÁ-s számlát. Azt nyilatkozta, hogy neki nem is kell, de rajta kívül mindenki tudja, hogy ez még egy polgármesternek is kötelessége. Ughy Attila elegáns éttermekben urizált a kerületiek pénzén, de az elszámolás törvényes szabályait magára nézve nem tartotta kötelezőnek. (Nagyjából fél millió forinttal nem sikerült elszámolnia.) Most pedig erkölcsi alapon kinyilatkoztatta, hogy a baloldal képviselői méltatlanok arra, hogy a közgyűlés bizottságaiban a választáson elért eredményük arányában kapjanak helyeket. Bizottságot vezető poszthoz egyáltalán nem juthattak. Kapott viszont bizottsági elnöki helyet az Ughy-többségtől a Jobbik és az LMP.

Ezzel a diszkriminációval Ughy Attila (és valamennyi, a döntésével egyetértő jobboldali képviselő) nemcsak az érintett közgyűlés demokratikusan és legitim módon megválasztott baloldali képviselőjét sértette meg, hanem minden szavazót, akik ezeket az embereket azért juttatták a testületbe, hogy az érdekeiket, véleményüket, nézeteiket képviseljék. Ughy Attila ezeknek az embereknek azt üzente, hogy coki, aki nincs velünk, az nincs.

Ughy Attila ezzel a döntéssel saját emberi gyengeségéről, kicsinyességéről és pártja, a Fidesz demokráciafelfogásáról adott tanúbizonyságot. Arról a gőgös hatalomfelfogásról, amely az övétől eltérő hangot kimondani hivatottak szájat betapasztja, az övétől eltérő vélemény artikulálását csírájában elfojtja.

Mondjuk ki: Ughy Attila nem demokrata. És képviselői sem, akik között egyetlen se akadt, aki felszólalt volna a helyi demokrácia lábbal tiprása ellen. Ezek az emberek haszonélvezői Ughy Attila mentalitásának. Osztoznak abban a felelősségben, hogy személyesen vesznek részt a helyi nyilvánosság, a pestszentlőrinci helyi demokrácia szétverésében. Szégyelljék magukat.

Szólj hozzá

átverés alkalmatlanság attila;ughy attila; Fidesz fidesz-kdnp