2015. már 01.

100 éve jár a Busz a Fővárosban

írta: Lmagazin
100 éve jár a Busz a Fővárosban

100_eves_busz.jpgAz Első Világháború már a kezdetektől baljóslatú eseményeinek közepette minden bizonnyal üde színfoltot jelenthetett 1915 március elseje, amikor Budapesten, az Andrássy úton negyed óránkénti gyakorisággal oda-vissza elindult a buszos tömegközlekedés.

„Az installálás nagy csöndben történt, annyira, hogy a közönség az első órákban nemigen látszott tudomásul venni. Az emberek azt hitték, hogy próbajáratot tesz a villamos omnibusz, és inkább szemlélték, mint használták. Az első fordulón nemigen volt utasa a gusztusos és kényelmes járműnek, és a kalauzoknak szíves bátorítással kellett invitálni a közönséget. Csak később - amikor megtudták, hogy 14 fillérrel most már mindenki automobilozhat közösen – lendült föl az üzlet, és lepték el, úgy a kocsi bársonypamlagjait, mint a tetőpadjait. Örömmel konstatálták, hogy az új alkalmatosság simán fut és gyorsan halad” – így tudósított egyébként 1915. március 2-án az Az Újság az első „motoromnibusz” indításáról.

A budapesti buszok sajátossága, hogy a kezdetektől fogva kék színűek voltak, míg a különböző befektetési társaságok által beindított villamosok hat különböző színben szállították a fővárosiakat.

Szólj hozzá

budapest busz