2015. már 21.

Hatalmas veszteséget hoz a vasárnapi zárvatartás

írta: Lmagazin
Hatalmas veszteséget hoz a vasárnapi zárvatartás

bezart_bolt.jpgA Népszabadság tájékoztatása szerint már 2011-ben felmerült a Fideszben az üzletek hét utolsó napján történő bezáratása, ám a miniszterelnökség által akkor megrendelt hatástanulmány eredménye visszatáncolásra kényszerítette a döntéshozókat. A szombat és a péntek után harmadik legforgalmasabb kiskereskedelmi nap kiiktatása ugyanis nemzetgazdasági szinten nem kevesebbet jelent, mint 12-13 ezer munkahely elvesztését, 160-180 milliárd forintnyi forgalom elmaradását, és hozzávetőlegesen 50 milliárd forintnyi állami adóbevétel kiesését!

Úgy tűnik, négy éve a második hivatali idejét megkezdő Orbán adminisztráció még mutatott némi fogékonyságot a józan ész irányába, ám mára az illiberális hatalomgyakorlás számára nem tétel mi mennyibe kerül. A legújabb szóbeszéd szerint a vasárnapi kötelező szieszta elrendelésével egyidőben nem véletlenül került elő Varga Mihály egyszázalékos adókulcsára vonatkozó javaslata, amellyel nem kevesebbet szeretnének elérni, mint egy külön 9 százalékos kedvezményes adókulcsot beiktatni azon hívők számára akik vállalják, hogy rendszeresen részt vesznek a vasárnapi istentiszteleteken és regisztrálják magukat a történelmi egyházak nyilvántartási rendszerében.

A XVIII. kerületben az üzletbezárási rendelkezés hozzávetőlegesen 150 helyi családban jelent munkanélküliséget, ezen kívül mintegy 600 millió forint bevételkiesést hoz az itt működő, zömében enélkül is nehéz helyzetben lévő kiskereskedők számára. A helyben megválasztott országgyűlési képviselő, a fideszes Kucsák László ennek ellenére fenntartások nélkül megszavazta a törvényt. Sok XVIII. kerületi lakossal egyetemben mi is szívesen megkérdeznénk miért tette, ám Kucsák úr mostanában nem szívesen válaszol a tevékenységére vonatkozó kérdésekre.

Szólj hozzá

üzletek alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló