2015. ápr 21.

mi közötök hozzá?

írta: Lmagazin
mi közötök hozzá?

Ónodi Molnár Dóra a felsőoktatás tervezett átalakításával kapcsolatban azt kérdezte a kormány felsőoktatási államtitkárától, hogy mi szükség van a társadalomtudományi és nemzetközi alapszakok megszüntetésére? Az államtitkár az okokról azt a kimerítő választ adta, hogy „ez egy tervezet, nyitottak vagyunk a tárgyalásokra.” Ezzel finomabban fejezte ki a címben nyersebben megfogalmazott kérdést, mi közötök hozzá?

A nyilvánosságnak szánt válasza azt mutatja, hogy a Fidesz népszerűségének drasztikus csökkenése ellenére sem akar országvezetési filozófiáján bármit is változtatni. A polgárok, de az egész ország sorsát is érintő ügyben változatlanul ugyanolyan pökhendiséggel üzeni, „a jelentős többséggel kapott felhatalmazás birtokában azt teszünk, amit akarunk, az indokainkat pedig nem kötjük az orrotokra!” Pedig az okok kimondása valószínűleg további, igen érdekes kérdéseket vethetne fel. De a polgároknak semmiféle kérdés feltevésére nem adnak lehetőséget. Itt csak ők kérdezhetnek, nekünk kuss.

Azt a Fidesz majd öt éves igen gyenge kormányzati teljesítménye ellenére sem gondolnám, hogy a valódi válasz az lenne: „a fene tudja, valamelyik samesz túlbuzgóságában oktatási rezsicsökkentés címén kihúzott néhány szakot.” Hiszen „Magyarország erősödik.” Akkor mi szükség lenne a kiadási oldalon is további megszorításokra, ha már kamu indokokkal újabb adókat és egyéb terheket is bevezettek?

Más oka van az elgondolásnak. Azt viszont vélhetően azért nem osztják meg a közvéleménnyel, mert esetleg teljesen ellentmondana egy sor, a Fidesz által az ország felemeléséről mantrázott hangzatos „célkitűzéssel”. Így nincs más lehetőségünk, mint hogy ismét felidézzük az elhíresült orbáni jelszót, „ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek!”

Az írás a Füstölgő c. blogon jelent meg.

Szólj hozzá