2015. ápr 23.

Durvul a sportháború a XVIII. kerületben

írta: Lmagazin
Durvul a sportháború a XVIII. kerületben

pannon_diadal.jpgA pestszentlőrinci sportszakemberek gyanúja szerint a fideszes háttérrel olajozottan megszerezhető TAO tízmilliók kelthették fel a helyi önkormányzat tulajdonában álló Városgazda érdeklődését, amikor úgy döntöttek, hogy saját gyermek sportklubot hoznak létre. A Városgazda Utánpótlás Akadémiának elnevezett egyesület ambícióit jól mutatja, hogy szinte minden nagyobb népszerűségnek örvendő - vállalati adóból zsírosan megtámogatott - tömegsport formára ráhajtanak, ami nem is lenne probléma, ha a tevékenységüket nem a XVIII. kerületi gyermekeket évek, sőt évtizedek óta sportszeretetre nevelő többi egyesület kiszorítása nélkül valósítanák meg.

A helyi sportegyesületek panasza szerint évek óta egyre nehezebb feltételek között tudják a gyermekeket fogadni, eltűnt a hivatal korábbi segítő légköre, a bérleti díjak drasztikus felemelése pedig napi színtű anyagi problémákat okoz számukra. Akárcsak az összes nagyobb városban a helyi sport zöme önkormányzati uszodákban, focipályákon, tornatermekben és sportcsarnokokban folyik, mivel a XVIII. kerületben ezeket mind a Városgazda kezeli könnyen belátható, hogy csak döntés kérdése a helyi szülők által közkedvelt, ám gyenge alkuképességgel rendelkező független egyesületek kiebrudalása.

Április elsején az egyeduralkodásra törő Városgazda elérkezettnek láthatta az időt, hogy víz alá nyomja a legnagyobb független egyesületet. Egy közleményben arról értesítette a Malév uszodát használó Pannon Diadal Sportegyesület úszásóráira járó gyermekek szüleit, hogy egy 45 milliós (!) elszámolási vita miatt vízfelület korlátozást rendelt el ellenük. A Pannon Diadal jelenleg a legtöbb gyermeket foglalkoztató közösség, akik az MTK-val szakmai szövetségben számtalan elismerést és sportsikert tudnak felmutatni.

Az egyesületi elnök dr. Majoros Róbert megkeresésünkre egy közleményt adott ki amelyből kiderül, hogy merőben másként látják a Városgazda állításait.

 " A Pannon Diadal SE-nek nem áll fenn sem 45 millió forintos, sem pedig 25 millió forintos tartozása a Városgazda XVIII. ker. Nonprofit Zrt-vel szemben. A Pannon Diadal SE az elmúlt 3,5 év alatt a részére „telibe“, vagyis bármiféle kedvezmény nélkül kiszámlázott 80 millió Ft-os pályahasználati díjból 70 millió Ft-ot fizetett meg - részben MTK támogatással - a Városgazda XVIII. ker. Nonprofit Zrt. részére. Ezzel párhuzamosan elérte, hogy a Magyar Úszó Szövetség 10 millió Ft-os céltámogatást nyújtson a XVIII. kerületi Önkormányzat részére létesítményfelújítás céljából... Nehezen cáfolható viszont, hogy a Pannon Diadal SE a megalakulása óta eltelt 4 évben semmilyen támogatást nem kapott helyben a kerületi többi egyesülettel ellentétben, amelyek viszont ingyenes vagy csökkentett mértékű pályahasználati díj biztosításában részesültek. Egyéb önkormányzati támogatásunk értéke szintén 0 Ft. Az egyes önkormányzati prezentációk során pénzcsörgéssel szimbolizálták egyesületünket.
A jobbító és újító szándék által vezérelve, a gyerekek és szüleik érdekében mi mégis folyamatosan próbáltunk együttműködni az uszoda és sportcentrum fenntartójával. Melegvizes tanmedencét építettünk volna az uszodához, nem kaptunk meg a szükséges hozzájárulást. A szülők igényeihez igazodó létesítményfejlesztést kívántunk végrehajtani, eredménytelenül. 6 millió Ft-ért felújítottuk a szomszédos edzőtermet, amelynek értékét - ellentétben más bérlőkkel - nekünk nem írtak jóvá. Most innen is távoznunk kellett... Nem értjük tehát az „adósságunk rendezéséig“ bevezetett rezsim intézkedéseket, a folyamatos biztonsági őrködést, gyermekeink listázását."

vupa.jpgAttól tartunk a történések folyamatát látva korántsincs vége a XVIII. kerületi sportszakemberek vesszőfutásának, mivel a TAO támogatások megszerzéséhez gyermek sportolók kellenek, minnél többen vannak, annál több forrást lehet megszerezni.

Szólj hozzá

sport xviii pestszentlőrinc pestszentimre városgazda zrt