2015. máj 19.

Pedagógus álom

írta: Lmagazin
Pedagógus álom

cipekedes.jpgEgyetlen határozattal március végén az ország összes pedagógiai intézetét megszüntették, a zömében tanári végzettségű munkatársakat a központi akarat értelmében a mestertanári fokozatból leminősítve átvette az Oktatási Hivatal. A munkáltatói jogokat gyakorló budapesti hivatali vezető, dr. Pupek Emese levelét a napokban kapták kézhez az érintettek, akik megdöbbenve olvashatták, hogy a pedagógusi béremelésekről szóló kormányzati hírekkel ellentétben nekik 50-150 ezer forinttal csökkenni fog a havi fizetésük.

- Már ha kifizetik, egyelőre úgy végezzük a feladatainkat, hogy ötven napon át nem volt munkaszerződésünk, a munkabérünkkel pedig második hónapja tartozik a kormány ami, ha elég bátrak lennénk megérne egy kiadós munkaügyi pert is - mondta a neve titokban tartását kérve egy ötvenes éveiben járó tanárnő hozzátéve, hogy a szintén pedagógus végzettségű, idős szüleitől kapott kölcsönből tudta a legutóbbi törlesztő részletet befizetni.

Fizetés lehet nincs, feladat viszont adódik, mivel a Pedagógiai Országos Központ szervezi a diákok országos kompetencia felmérését. A tanárokat be is hívták a kétes közbiztonságú VIII. kerületi Vas utcai központba, ahol némi eligazítást követően fejenként kiosztottak nekik három-négy jókora papírdobozt, hogy abban vannak a titkos minősítésű felmérési ívek és kérik őket egy címlista alapján felkeresni a vidéki iskolákat az oda járó diákok tudásszintjének dokumentálása céljából. Arra a naiv kérésre, hogyan lehet a kartondobozokkal a települések iskoláiba eljutni azt a javaslatot kapták, hogy akinek nincs gépkocsija, vagy soknak találja az üzemanyag költségét lássa el a feladatát a BKV, a Volánbusz, esetleg a Máv szolgáltatásaira támaszkodva, de reggel fél nyolcig be kell érni a legtávolabbi iskolákba is. Van olyan kistelepülés, ahova a Volánbusz menetrendje szerint háromnegyed hatkor kell buszra szállni, hogy a foglalkozás kezdetéig be lehessen gyalogolni a mérés helyszínére.

A helyzetet megélő pedagógus meglátása szerint az érintettek csapdába kerültek, mivel csak öt munkanapot biztosítottak számukra az új beosztásuk elfogadására, miközben egy tanár számára a tavaszi hónapokban nem nyílik elhelyezkedési lehetőség.

Szerettük volna megkérdezni Kucsák László, fideszes országgyűlési képviselőt, egykori XVIII. kerületi iskola igazgatót arról, hogyan próbált lobbizással segíteni a korábbi pályatársai nehéz helyzetén, illetve mikor kapnak végre fizetést a tanárok, de a képviselő úr véleményét ezúttal sem sikerült megismernünk.

Szólj hozzá

átverés hozzánemértés kucsák lászló pedagógus elbocsátás