2015. jún 05.

Fizetőssé teszik Kucsákék a házi segítségnyújtást!

írta: Lmagazin
Fizetőssé teszik Kucsákék a házi segítségnyújtást!

idos_apolas.jpgTöbb tízezer forintot is elkérhetnek az idős, rászorult emberektől a főleg az önkormányzatok által szervezett házi segítségnyújtás után. Az erről szóló tervezetet a napokban nyújtja be az egészségügyi tárca, ahol másokkal együtt Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő is szavaz az ügyben.

Az eddig többnyire ingyenesen biztosított gondozásért óránként legkevesebb 260 forintot kell fizetni, de a szolgáltatási díjért az alapdíj többszörösét is el lehet ezután kérni. Napi egyórányi segítség havi 6270 forintba kerül, míg a mozgásukban erősen korlátozott idősek, akik ellátása több órát vesz igénybe havi 25080 forint kiadásra számíthatnak. A fideszes szociális tárca indoklása szerint azért kell fizetőssé tenni az idősek gondozását, mert szerintük a gazdagabb önkormányzatok "túl sok nyugdíjasnak" biztosították eddig az ellátást. Igaz, hogy az önkormányzatok pénzéből, amihez az Emminek nemsok köze van, de ezen a tényen a tárca a jelek szerint elegánsan túllép.

Budapest XVIII. kerületében a 2010 utáni időszakban lefelezték a szociális támogatásokat annak ellenére, hogy az önkormányzat jónak nevezhető körülmények között gazdálkodott. A polgármesteri hivatalban jelen pillanatban is kétszáz fölötti kérelem vár elbírálásra, beláthatatlan mi lesz azokkal az idős emberekkel, akik nem lesznek képesek a drasztikusan felemelt gondozási díjakat megfizetni.

Kucsák László, a XVIII. kerületben megválasztott országgyűlési képviselő minden bizonnyal nehéz helyzetbe kerül, mert ha eddigi szokása szerint, mérlegelés nélkül megszavazza a rászoruló idősek újabb terhét a szintén fideszes polgármesternek kell majd kiállnia a ápoltak családtagjai elé elmagyarázni, miért kell azért fizetniük, amire eddig jogosultak voltak.

Szólj hozzá

fidesz átverés alkalmatlanság xviii pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló