2015. okt 20.

Egyre kevesebb a női vezető Magyarországon

írta: Lmagazin
Egyre kevesebb a női vezető Magyarországon

noi_vezeto.jpgAz elmúlt öt évben nagyot csökkent azoknak a gazdasági társaságoknak az aránya, amelyekben nők is tulajdonosi vagy aláíró szerepet kaptak - írja az elemzésében az Opten Intézet. 2010-ben még a vállalkozások 61 százalékában volt női vezető, mára a nemzetközi kultúrát képviselő multicégeket leszámítva csak a hagyományos "női területeken", így a pedagógiában, a könyvelés területén és az egészségügyben őrzik a vezető pozícióikat a hölgy menedzserek.

- A fideszes kormányok alatt a női főnökök egyszerűen kimentek a divatból - hangzott el nemrégiben egy fővárosi gazdasági fórumon, aminek az a legfőbb oka, hogy a magyar gazdaság egyre nagyobb részét vonja irányítása alá a politika, amely a saját döntéshozó köreiből már korábban száműzte a gyengébb nem képviselőit. A közelmúltban maga Orbán Viktor osztotta meg a személyes véleményét, hogy miért nem alkalmasak a nők még államtitkári pozícióra sem, de egy fideszes prominenstől megkapta a beosztását itthonról a német kancellár is azzal, hogy mikor nyert a történelem során egyetlen háborút is női politikus.

Pedig a tapasztalatok szerint a nők hosszabb távra terveznek, kerülik a gyakran bajt hozó kiskapukat, a férfi társaiknál kevésbé vágynak a személyes érdekeik képviseletére, a hozzáállásukban sokkal jellemzőbb, hogy mit tudnak tenni az üzleti partnerek és a kollégáik érdekében. Az Európai Bizottság 2012 novemberében terjesztett elő egy jogszabályt annak érdekében, hogy 2020-ra az európai nagyvállalatok vezetésében 40 százalékos legyen a női vezetők aránya.

Szólj hozzá

gazdaság fidesz vezetés