2016. jan 25.

Buknak a külföldre vitt magyar dugipénzek

írta: Lmagazin
Buknak a külföldre vitt magyar dugipénzek

szef.jpgAz adózatlan pénzek országokon átívelő rejtegetése már soha nem lesz olyan, mint amilyennek még az aranykorban ismertük, a titkos bankszámlákról nemsokára már a NAV is tudni fog. Az idei évtől ugyanis egyre kevésbé lehet titokban tartani az offshore-ügyleteket, és nem lehet távoli egzotikus országokba eldugdosni az adózatlan pénzeket. 2016-tól már nem nyújt névtelenséget biztosító menedéket a magyar adóelkerülők által is kedvelt offshore célországok többsége, mint például Ciprus, Liechtenstein, vagy éppen a Seychelles- és a Kajmán-szigetek. Mivel minden évben az előző év adatait küldik el, a jövő szeptemberi adatküldés azt jelenti, hogy a NAV először a 2016-os külföldi számlaadatokról fog értesülni.

Magánszemély esetén lényegében minden fontos adat megy a NAV-nak: név, születési hely és dátum, lakcím és lakhely, adószám, bankszámlaszám és a számlavezető bank neve, egyenleg, beérkezett jövedelmek, és a befektetésen elért hozam. De akkor is küldenek adatokat, ha például egy bankban offshore-cég tart számlát, miközben magyar illetőségű magánszemély rendelkezhet felette. Ezért aztán nem lehet egy cég mögé bújva titokban maradni, azon magánszemélyeknek a kiléte is kiderül, akik például egy offshore cég által kibocsátott hitelkártyával vásárolgatnak szerte a világban – hiszen ez arra enged következtetni, hogy az a magánszemély áll az offshore cég mögött.

A tavalyi becslések szerint az összes külföldön levő magyar vagyon elérheti a 2500-3000 milliárd forintot. Csak az EU-ban a Blochamps Capital – az EU adóegyezmény-utalások NAV-adataiból számolt – becslése szerint 2012-ben 700-1300 milliárd forint volt a nevesített betétekben tartott magyar vagyon. Az Ausztriában, Svájcban és Luxemburgban parkoló anonim betétekről már 2014-re vonatkozó becslés is van: alsó hangon meghaladhatták a 700 milliárd forintot.

XVIII. kerületi vonatkozású ügy, hogy az utóbbi négy-öt évben a városrész nyugdíjba vonult polgármestere "Laci bácsi" több százmillió forintot gyűjtött össze a korábbi beosztottjaira és a kiterjedt ismerősi körére támaszkodva. Bár a nyugalmazott polgármester nem rendelkezik sem befektetési végzetséggel, sem a pénzügyi felügyelet engedélyével jellemzően euroban vette át a rá bízott pénzeket, amelyeket táskákban Liechtenstein-be szállítottak. Akik nevében ott számlát nyitottak most jogosan aggódhatnak, mert nem lesz egyszerű bizonyítaniuk, hogy legális jövedelmet tartanak offshore számlán különösen, hogy nagyobb összegű készpénz utaztatásához is engedély szükséges.

 

Szólj hozzá

polgármester átverés dugipénz pestszentlőrinc pestszentimre