2016. feb 02.

Főleg az egészségügyből hiányoznak az eltékozolt milliárdok

írta: Lmagazin
Főleg az egészségügyből hiányoznak az eltékozolt milliárdok

cigi_arus_3.jpgÚgy tűnik semmi sem riaszthatja el a hatalmat attól, hogy a dohánypiac lenyúlása után nemzeti italboltok rendszerébe terelje a szeszes italok kereskedelmét. Pedig a másfél éve kierőszakolt cigaretta kiskereskedelmi hálózatok központi bevételekkel kapcsolatos tapasztalatai több, mint riasztóak. Jelenleg egy átlag doboz cigaretta 1150 forintba kerül, ebből az állam részesedése 299 ft jövedéki adó, 288 ft értékadó, illetve 310 ft Áfa, azaz csaknem 900 forint dobozonként! Mindez összesen 440 milliárd forint éves bevételt jelent Orbán rendszere számára, a maradék 250 forinton osztoznak a dohánygyárak és a trafikosok.

Eközben a fekete piac mérete a kezdeti 5,8%-ról 15 százalékra kúszott, 60-70 milliárd forint fekete jövedelmet termelve a zugárusok számára, akik Ukrajnából átlagosan 300-350 forintos áron csempészik be a füstölnivalót. Az illegális piac terjedelmét jól mutatja, hogy a keleti megyék nagy részében a dohánykereskedelem fele már a NAV megkerülésével szerveződik.

Szeszes ital kiskereskedelméből hozzávetőlegesen 175 milliárd forint különadót szed be a kormány, amely literenként meghatározott összegű adót ír elő, például a 46%-os szesztartalom után 900 forintot. A bevétel sokkal nagyobb is lehetne, ha Orbánék nem ütöttek volna hatalmas rést a rendszeren a házi pálinkafőzések legalizálásával, amely 2 millió literrel csökkentette az adózás alá vonható mennyiséget. Miközben az üzletekben átlagosan 6-7000 forint a pálinka literje, ugyanez házi kivitelezésben már 2200 forintért is megvásárolható. Ha bevezetik a nemzeti italboltok rendszerét borítékolható, hogy a dohányáru kereskedelméhez hasonlóan felvirágzik a csempész szeszek sokmilliárdos zugbevételt hozó korszaka is.

Eközben az ország élen jár a korai halálozások nemzetközi listáin, immár hivatalosan is krízishelyzet van a szakképzett betegápolók és orvosok tömeges kivándorlása miatt. A közelmúltban napvilágot látott országos felmérés szerint valahol 440 ezer forint havi bérezés lenne az a szint, amely megállítaná az orvosaink emigrálását, ennek kevesebb, mint a fele kellene a betegápolók megtartásához. Ezek a tételek alig 60%-át teszik ki a dohány és a szeszkereskedelmen elveszített állami bevételeknek.

Szólj hozzá

orbán nemzeti italbolt