2016. már 24.

Sem orvos, sem betegfelvétel a Délpesti kórház pszichiátriáján

írta: Lmagazin
Sem orvos, sem betegfelvétel a Délpesti kórház pszichiátriáján

1604_merenyi_korhaz_mocsok.jpgRossz munkakörülmények, a szakemberek megbecsülésének hiánya, tömeges orvos elvándorlás és kényszer nyugdíjazások – ezek a fő kiváltó okai annak, hogy az utóbbi két évben drámai módon leromlott a XVIII. kerületet is ellátó Jahn Ferenc Kórház pszichiátriai részlegében folyó ellátás színvonala. Tíz éve még 450 ággyal az ország második legnagyobb pszichiátriáját működtették, napjainkra csak 300 maradt, de abból hetvenöt ágyat kényszerből elzártak a betegek elől, mert nincs hozzá sem orvos, sem nővér. Összehasonlításként 2010 előtt a területen még 16 szakorvos gyógyított, mára csak öten maradtak.

A szakemberek szerint a mentális betegségek hatékony gyógyítása azt igényli, hogy az eltérő betegségcsoportok különböző, az egyéni szükségletet gondosan figyelembe vevő ellátást kapjanak. Például egy szenvedélybetegsége miatt krízis kezelésre szoruló ember, egy depresszióval kezelt, hosszabb gyógykezelést igénylő páciens, illetve egy időskori demenciában szenvedő beteg a kezdeti ellátás után ne ugyanazon betegszoba körülményei között próbáljon meggyógyulni. A súlyos pénzhiányra hivatkozó kórházi vezetés mégis ezt az utat választja. A pszichiátriai betegek gyógyításának finanszírozása a HBCS (homogén betegség csoportok) rendszere szerint történik, ami csak akkor „nyereséges”, ha százszázalékos a terület ágykihasználtsága, ráadásul a betegek gyorsan váltják egymást. Így történhet meg, hogy egy skizofréniás embernek nyolc nap alatt kellene meggyógyulnia ahhoz, hogy a kórház a pénzénél maradjon.

 A helyzet kezelhetetlenségét jól mutatja, hogy március 15-vel a Jahn Ferenc kórház megszüntette az akut betegfelvételt! Ennek következtében a jövőben a XVIII. kerületieket a lerobbant és a magatehetetlen betegek kikötése miatt eljárás alá vont Merényi kórházba irányítják.

A Merényi kórházban talált borzasztó állapotokról itt olvashat: http://index.hu/belfold/2015/07/29/embertelen_korulmenyeket_talaltak_a_merenyi_korhazban/

Szólj hozzá

alkalmatlanság xviii pestszentlőrinc pestszentimre délpesti kórház